Petra Kvitova de beste op Wimbledon

Petra Kvitova na haar winnende ace tegen Maria Sharapova in de vrouwenfinale van Wimbledon. Foto AFP / Carl de Souza

De Tsjechische Petra Kvitova is de beste vrouw van Wimbledon 2011. Ze won de finale tegen Maria Sharapova uit Rusland met 6-3, 6-4. Het is haar eerste Grand Slam-titel.

De 21-jarige Kvitova speelde nog nooit een Grand Slam-finale, maar had geen enkel moment last van zenuwen. Hoewel ze haar openingsgame moest inleveren, dicteerde de Tsjechische het spel in de eerste set. Sharapova had moeite haar service te behouden en sloeg maar liefst zes dubbele fouten. Kvitova benutte haar kansen optimaal en liep met twee breaks uit naar setwinst.

Ook in de tweede set kon de Sharapova het spelbeeld niet veranderen De Russische bleef matig serveren, waardoor Kvitova haar in liefst drie games kon breken. Hoewel de Tsjechische ook twee keer haar service inleverde, liep ze toch uit naar een 5-4 voorsprong.

In de beslissende game bleef Kvitova uiterst koel. Met goede opslagen verschafte ze zich drie wedstrijdpunten en bij de eerste kans was het meteen raak voor Kvitova.

Kvitova is de eerste linkshandige vrouw die Wimbledon wint sinds Martina Navratilova in 1990 én de eerste Grand Slam-winnares die in de jaren ’90 geboren is.

    • Peter Zantingh