Oud-president van Brazilië Franco op 81-jarige leeftijd overleden

Itamar Franco in 1992. Vandaag overleed de oud-president op 81-jarige leeftijd. Foto AFP

Voormalig president van Brazilië Itamar Franco is vandaag op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een beroerte. Franco wist begin jaren negentig de explosief stijgende inflatie in het Zuid-Amerikaanse land te bedwingen.

In 1992 nam Franco het ambt van president over van Fernando Collor de Mello, die beschuldigd werd van corruptie en aftrad om een procedure van impeachment te voorkomen. Vanaf 1989 was hij al vicepresident.

Als president introduceerde hij Plano Real, een plan om de economie te stabiliseren en de hyperinflatie tegen te gaan. De bedenker van het plan, zijn minister van Financiën Fernando Henrique Cardoso, werd mede dankzij het succes ervan in 1994 gekozen tot de opvolger van Franco.

Sinds mei lag Franco in een ziekenhuis van Sao Paulo. Hij leed aan leukemie en een longontsteking. President Dilma Rousseff heeft zeven dagen van nationale rouw afgekondigd.