Nieuwe EU-voorzitter kraakt Nederlandse politici

Tusk nam gisteren namens Polen het EU-leiderschap over van Hongarije. Het is voor het eerst dat Polen de EU aanvoert. Foto AFP / John Thys

De kersverse voorzitter van de EU Donald Tusk heeft flinke kritiek geuit op Nederlandse politici. Hij kraakt de houding ten opzichte van het in financiële nood verkerende Griekenland en de toetreding weigeren van Bulgarije en Roemenië tot Schengen.

De Volkskrant schrijft vanochtend dat Tusk de roep van “onder andere Geert Wilders” om Griekenland uit de euro te zetten “neerbuigend en verkeerd” noemt. Hij zet vraagtekens bij “sommige lidstaten” die Roemenië en Bulgarije niet toelaten tot de Schengenzone, waarin grenscontroles niet langer plaatsvinden.

De Poolse premier, gisteren voorzitter geworden van de EU, vindt dat die lidstaten “kennelijk zijn vergeten” wat de waarde van vrij reizen is. Ondanks dat de Europese Commissie voor is, houdt onder meer Nederland de toetreding tot het Schengenverdrag (wiki) van Roemenië en Bulgarije tegen. Het verdrag staat sinds enige tijd onder druk.