NAVO lijkt niet onder indruk van toon Gaddafi

Een door de regering georganiseerde tour door Tripoli voert het groen, de kleur van Gaddafi's regime, de absolute boventoon. Foto AP / Tara Todras-Whitehill

De NAVO heeft vandaag naar buiten gebracht dat de coalitietroepen de luchtaanvallen in Libië opnieuw intensiveren. De dreigende toon die Moammar Gaddafi gisteren aansloeg lijkt daarmee weinig effect te hebben gesorteerd.

Vooral de aanvallen in de westelijke helft van Libië, dat voor het merendeel nog steeds gecontroleerd wordt door de Libische leider, worden kracht bijgezet. De NAVO zegt dat het afgelopen week in dat deel van het land ruim vijftig militaire doelen heeft vernietigd.

In het westen klonteren troepen die loyaal zijn aan Gaddafi samen in steden en langs “belangrijke communicatielijnen”. Het doel blijft deze manschappen uit te schakelen, aldus de NAVO. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zei vandaag dat Gaddafi gewoon moet opstappen.

“In plaats van dreigementen te uiten zou Gaddafi er beter aan doen het welzijn en de belangen van zijn eigen volk voorop te stellen. Hij moet aftreden en helpen bij een overgang naar democratie.”

    • Jules Seegers