Luxe bips

Reiziger van beroep Ivo Weyel stapt in een privé-treincoupé.

Eerst begreep ik de advertentie niet: een ooievaar (of iets gelijkend, ik ben niet zo van vogelkunde) die met gekruiste benen in de trein zit. Ik moest denken aan een krantenartikeltje dat op mijn prikbord hangt (ik verzamel rare stukjes, zoals: ‘Vierjarige kleuter geschorst om seksuele intimidatie’ – hij had zijn kleuterjuf omhelsd en daarbij haar borsten geraakt –, of: ‘Bankrovers bellen bank om geld klaar te leggen’ – twee bankovervallers zijn opgepakt nadat ze voor de overval de bank hadden gebeld met het verzoek alvast zakken geld klaar te leggen), maar goed, bij de ooievaar dacht ik aan deze: ‘Belgen zetten trekvogel op het vliegtuig’ – de Vlaamse vogelbescherming zet een verdwaalde trekvogel op het vliegtuig naar het zuiden, omdat deze zelf de weg niet kon vinden.

Is deze ooievaar dan wellicht om dezelfde reden op de trein gezet? De Thalys met name, want daar was deze advertentie voor.

Nader bekeken blijkt dat de vogel eieren voor zijn geld heeft gekozen – sorry voor de beeldspraak – en liever de Thalys naar Parijs neemt dan daarheen te vliegen. De vogel reist in Le Salon, de nieuwste aanwinst in de Thalys, een separate privéruimte waarin de reiziger ongestoord kan vergaderen dan wel intiem babbelen. Vier luxueuze fauteuils staan gezellig rond een tafel (Wifi en de hele technische vergadersantenkraam is natuurlijk aanwezig), en dan is het een kwestie van jaloerse blikken opvangen van de medepassagiers terwijl het personeel de Salonklanten met voorrang boven de overige passagiers voortdurend van dranken en happen voorziet („Waarom neemt u ze niet gewoon allebei?” vroeg de treinjuffrouw toen een van ons wat al te lang aarzelde tussen het aanbod van twee rode wijnen).

Nog niet zo lang geleden, toen het luchtruim dicht zat door de aswolk, nam Beatrix de trein naar – ik meen – Denemarken omdat ze daar moest zijn. Krap een week daarvoor was haar koninklijke treincoupé geschonken aan een of ander treinmuseum, maar omdat haar (onze) jet aan de grond moest blijven, werd haar coupé weer schielijk uit het museum gereden en op het spoor gezet. Ik dacht nog, wat een overdreven gedoe, kan die vrouw niet gewoon met de gewone trein, een bips is maar een bips, ook een koninklijke bips, en er is niks mis met een eersteklas treinstoel. Daar past ze prima in.

Nou ben ik die mening nog steeds toegedaan, maar ik moet na Le Salon wel toegeven dat er iets valt te zeggen voor je eigen private plek in de trein. Nu alleen nog een privéjet.

(Le Salon is te boeken via 0900-9296)