‘Voorstel Afrikaanse Unie betekent einde Gaddafi’

De Libische minister van Buitenlandse Zaken Abdelati Obeidi arriveert voor de tweede dag van de top in Malabo, Equatoriaal-Guinea. Een consensus over de toekomst van Libië is inzet van de gesprekken.
De Libische minister van Buitenlandse Zaken Abdelati Obeidi arriveert voor de tweede dag van de top in Malabo, Equatoriaal-Guinea. Een consensus over de toekomst van Libië is inzet van de gesprekken. Foto AP / Rebecca Blackwell

Het voorstel van de Afrikaanse Unie dat tot vrede in Libië moet leiden, kan geïnterpreteerd worden als het einde van de macht van Moammar Gaddafi. Dat zegt een woordvoerder van de Libische opstandelingen tegenover persbureau Reuters.

De leden van de Unie spraken de afgelopen dagen over de Libische situatie in Malabo, de hoofdstad van Equatoriaal-Guinea. Gaddafi stemde er eerder deze week mee in zelf niet deel te nemen aan de onderhandelingen. Vrijdag wierp de Unie zich op als bemiddelaar in gesprekken die Libië naar een democratische regering moet leiden, maar sprak het zich niet uit over de toekomstige rol van Gaddafi.

Mansour Sayf al-Nasr zei vandaag namens de opstandelingen dat het voorstel volgens hen betekent dat “Gadaffi geen aandeel hoeft te hebben in de toekomst van het land”. Het regime heeft zelf nog niet gereageerd op het voorstel.

De Afrikaanse Unie werkt niet mee aan de uitvoering van het arrestatiebevel tegen de Libische leider, zo werd eerder deze week in een resolutie besloten.