Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kritiek op overweldigende uitslag referendum Marokko

Stemmen tellen in een stembureau in Rabat. Volgens betogers blijft de controle stevig in handen van de monarchie. Foto AP / Abdeljalil Bounhar

Marokkanen hebben met een overweldigende meerderheid ‘ja’ gezegd tegen een nieuwe grondwet die meer democratie binnen de monarchie moet brengen. Voorlopige uitslagen laten een meerderheid zien van 98,5 procent die gekozen heeft voor koning Mohammeds antwoord op de Arabische lente. Critici zetten hun vraagtekens.

Koning behoudt vetomogelijkheid

Reuters meldt dat het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken een opkomst van 73 procent meldt. Koning Mohammed VI heeft deze wijzigingen voorgesteld onder druk van demonstraties van vooral jonge democratieactivisten in zijn land. Maar critici zeggen dat de nieuwe grondwet, gekozen in het gisteren gehouden referendum, niet meer is dan een omhulsel.

De minister-president krijgt weliswaar meer macht en de scheiding tussen de uitvoerende en wetgevende macht wordt volgens het document verscherpt. Maar de koning blijft in de praktijk een vetomogelijkheid houden over de besluiten van de premier. Tevens blijft hij het hoofd van de gelovigen in Marokko en aanvoerder van het leger en de veiligheidsdiensten in zijn land.

’7 miljoen stemgerechtigden zonder stempas’

Daarnaast vragen critici zich af waarom van de 20 miljoen stemgerechtigde Marokkanen er ‘slechts’ 13 stonden geregistreerd. Ook zouden opkomstcijfers gemanipuleerd zijn en werd de identiteit van stemmers niet gecontroleerd op de stembureaus. De officiële uitslag kan nog dagen op zich laten wachten.

De opkomst zou desalniettemin kunnen worden gezien als een teken van vertrouwen in de onder een groot deel van de bevolking populaire koning Mohammed. Het geboekte resultaat van de langstlopende Arabische dynastie zal met interesse worden gevolgd door andere Arabische monarchieën die tot nu toe niet hebben geantwoord aan de roep om hervormingen.