Kosovo en Servië sluiten eerste akkoorden

Servië en Kosovo hebben een aantal eerste akkoorden gesloten die obstakels voor hun burgers weg moeten nemen. Dat vertrouwde een anonieme ingewijde van de Europese Unie persbureau AP vandaag toe.

Diplomaten van beide landen kwamen vandaag onder de hoede van EU-bemiddelaars overeen hun burgers wederzijds meer bewegingsvrijheid te verlenen. In het vervolg erkennen ze onder meer elkaars universitaire diploma’s.

De twee landen verkeren in onmin sinds Kosovo zich in 2008 onafhankelijk van Servië verklaarde. Kosovo accepteert geen enkele kanttekening bij zijn onafhankelijkheidsverklaring, terwijl Servië die verwerpt. Het is voor het eerst sinds de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring dat er akkoorden worden gesloten tussen de twee.

Wereldwijd wordt Kosovo als onafhankelijke staat erkend door 76 landen, waaronder Nederland en de VS. Rusland en China erkennen Kosovo niet.

    • Peter Zantingh