Kortkolom kunst

Ilmer Rozendaal wint Ton Lutz Prijs 2011

Amsterdam. Ilmer Rozendaal (24) van de Toneelacademie Maastricht heeft gisteren de Ton Lutz Prijs 2011 voor beste afstuderende regisseur gekregen. Rozendaal ontving de prijs (4.500 euro) voor haar regie van Jean Anouilhs Medea (1946), op een buitenlocatie aan het Amsterdamse IJ. De jury prees haar verbluffende spelregie en het vernuftig gebruik van invloeden uit de omgeving. (NRC)

San Sebastián in 2016 culturele hoofdstad

Madrid. De Spaanse stad San Sebastián wordt in 2016 een van de twee culturele hoofdsteden van Europa. Een jury verkoos San Sebastián boven vijf andere Spaanse steden. Wroclaw in het zuidwesten van Polen kreeg de benoeming vorige week al. Culturele hoofdsteden van Europa organiseren het hele jaar waarin ze de titel dragen tentoonstellingen, concerten en theatervoorstellingen. (Novum)

Morlot chef De Munt

Brussel. De Franse dirigent Ludovic Morlot (1973) wordt per 1 januari 2012 chef van de Muntopera in Brussel, een positie die drie jaar onbezet was. Morlot is benoemd voor een periode van vijf jaar. Hij zal zijn chef-schap in Brussel combineren met dat van het Seattle Symphony Orchestra. (NRC)

Biografie Büch

Rotterdam. Eva Rovers schrijft een biografie over Boudewijn Büch. De verschijning staat gepland voor 2016 bij uitgeverij Atlas. Eva Rovers (1978) schreef eerder de biografie over Helene Kröller-Müller (1869-1939), De eeuwigheid verzameld, waarop ze onlangs promoveerde aan het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. (NRC)