Kortkolom binnenland

Bij Binnenlandse Zaken 2.000 banen weg

Den Haag. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verdwijnen de komende jaren 2.000 van de 11.000 banen. Bij de Rijksgebouwendienst die panden van de overheid beheert, verdwijnt 40 tot 60 procent van de banen, bij de IND een kwart. Ook ondersteunende diensten als communicatie en personeelszaken en het aantal directeuren en afdelingshoofden worden ingekrompen.

De ontslagen zijn een gevolg van het kabinetsbeleid om tot een kleinere overheid te komen. Minister Donner moet 1,52 miljard euro bezuinigen op de rijksoverheid; één op de vijf banen verdwijnt er de komende jaren. (NRC)

Scheringa zet strijd tegen DNB voort

Amsterdam. Voormalig bestuursvoorzitter Dirk Scheringa van de DSB Bank begint een zogenoemde artikel 12-procedure om te bereiken dat het Openbaar Ministerie (OM) alsnog De Nederlandsche Bank (DNB) en de directie vervolgt voor het schenden van de geheimhoudingsplicht. Economie: pagina 3

Schepen van vloot naar Gaza tegengehouden

Jeruzalem. De Griekse havenautoriteiten hebben gisteren enkele schepen tegengehouden die naar de Gazastrook wilden varen. Een Amerikaans schip was een uur onderweg toen het gedwongen werd te stoppen en terug te keren naar de haven. Pagina 8

Politie ‘hielp’ bij nepinbraak dierenpark

Rotterdam. Burgemeester Cees Bijl van Emmen wil van de politie in zijn gemeente opheldering over de medewerking aan een nepinbraak bij dierenpark Emmen. Dat bevestigt de politie in Emmen. Als onderdeel van een publiciteitsstunt meldde het dierenpark donderdag dat woensdagnacht twee inbrekers waren opgepakt. Op verzoek verwees de politie in Emmen media die naar de inbraak informeerden door naar het dierenpark. (NRC)

Leiding Chemie-Pack niet langer vast

Rotterdam. De directeur en drie medewerkers van Chemie-Pack in Moerdijk mogen hun rechtszaak thuis afwachten. De rechter-commissaris heeft een verzoek om hen langer te kunnen vasthouden afgewezen. Pagina 6