Kort economie

Kamp wil meer invloed pensioengerechtigden

Den Haag. Meer invloed voor pensioengerechtigden in het bestuur van hun pensioenfonds. Dat is een van de maatregelen die minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) voorstelt in een wetsontwerp dat hij gistermiddag naar de Eerste en Tweede Kamer heeft gestuurd. Nu worden alle besturen van pensioenfondsen gevormd uit vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers. Wat Kamp betreft wordt het in de toekomst ook mogelijk om een bestuur te vormen dat volledig uit externe deskundigen bestaat. Het wetsvoorstel kent grote overeenkomsten met een eerder initiatiefwetsvoorstel van Fatma Koser Kaya (D66) en Stef Blok (VVD). Nieuw is dat vertegenwoordigers van pensioengerechtigden de helft van de bestuursplaatsen voor werknemers in bezit kunnen nemen. Op het voorstel van Kamp is via een speciale internetsite tot 22 augustus te reageren. (NRC)

Euro-vergadering uitgesteld

Brussel. Ministers van Financiën van de landen van de eurozone hebben een vergadering voor zondag afgezegd. De Brusselse bespreking moest gaan over extra leningen voor Griekenland, vanaf 2012, waarbij ook banken betrokken worden. Regeringen maken afspraken met banken, maar de verwerking tot één Europese regeling is volgens bronnen nog niet klaar. De volgende ministersvergadering is op 11 juli. Dit weekend houden de ministers wel een teleconferentie om een portie toegezegde leningen aan Griekenland officieel goed te keuren. (NRC)