Kolonel Jemen: regering geeft Al-Qaida de ruimte

De regering van Jemen geeft met Al-Qaida verbonden strijders de vrije hand in het zuiden van het land. Dat zegt de kolonel die het bevel voert over de herovering van het door extremisten ingenomen Zinjibar.

Kolonel Mohammed Al-Sanwali beschuldigt het ministerie van defensie ervan hem doelbewust voorraden en versterkingen te onthouden. Zo hoopt het regime volgens Al-Sanwali het Westen te overtuigen dat de omstreden president Ali Abdullah Saleh moet aanblijven om te voorkomen dat terreurgroepen in Jemen de macht grijpen.

Een overheidsfunctionaris in Abyan, de provincie waarvan Zinjibar de hoofdstad is, sloot zich bij de woorden van de kolonel aan. Volgens Abdel-Majed Al-Salahi wil de regering in Sana’a “ten minste vijf steden aan extremisten ten prooi laten vallen”.

Afgelopen woensdag vonden gevechten plaats tussen Al-Qaeda en het Jemenitische leger. Daarbij vielen volgens bronnen rond het leger 48 doden. Vandaag liet het regime weten dat er zo’n vijftig soldaten vermist worden na nieuwe gevechten met islamitische militanten in het zuiden van het land.

Eergisteren kwam via de minister van Buitenlandse Zaken naar buiten dat Saleh zich opnieuw bereid zou hebben getoond tot het afstaan van de macht. Beloftes daarover werden echter in de voorbije maanden al meerdere keren gebroken door Saleh.