Hockeysters kloppen Z-Korea en spelen finale Champions Trophy

Marieke Veenhoven-Mattheussens in een gevecht om de bal met de Zuid-Koreaanse Okju Kim . Foto AP / Bas Czerwinski)

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben vanmiddag de finale van de Champions Trophy bereikt. In Amstelveen klopte Oranje Zuid-Korea met 2-0 dankzij doelpunten van Kim Lammers en Carlijn Welten. Nederland, dat aan en gelijkspel al voldoende had om de eindstrijd te bereiken, eindigt in de finalepoule nu als eerste. Zondag wacht in de finale opnieuw Zuid-Korea omdat de ploeg er in de poule niet iets beter voorstaat dan wereldkampioen Argentinië.

In de eerste helft was Nederland duidelijk sterker en Lammers drukte het krachtsverschil met een snelle uitbraak ook in de score uit. Nadat Welten de 2-0 van net binnen de cirkel binnenschoot bleef het rustig tot aan de rust. In de tweede helft probeerde Zuid-Korea meer, maar de Aziaten beseften ook dat de stand in hun voordeel was en speelden in de slotfase op balbezit.

De Zuid-Koreaanse vrouwen eindigden op punten en doelsaldo namelijk gelijk met titelverdediger Argentinië, maar scoorde een keer meer zodat de ‘Leonas’ veroordeeld werden tot de strijd om het brons. Daarin is Nieuw-Zeeland de tegenstander. Zaterdag won Argentinië al met 3-2 van de Nieuw-Zeelandse vrouwen.