Hitler op kinderpartij

De klusjesmannenNed. 3, 21.15-21.50 uur

Dat de zomer ook een hangerige tijd vol lelijkheid kan zijn, bewijst het programma De klusjesmannen van BNN. Komisch duo Sander Lantinga en Rámon Verkoeijen test vakantiebaantjes uit. In de eerste aflevering gaan ze naar een pretpark. Als badmeester moeten ze de glijbaan schuren, vuilnisbakken legen en een kermisattractie bedienen.

Lantinga en Verkoeijen zijn dj’s bij 3FM. Lantinga bedacht De Klusjesmannen om geld in te zamelen voor Serious Request, de jaarlijkse kerstactie van de radiozender. Nu geeft BNN het duo een eigen tv-serie. Verkoeijen (de kleine) in zwart Mad Men-pak met dunne das en revers, Lantinga (de grote) in shirt met harig herendecolleté. Ze hebben een eigen klusbus, biertje erbij op de workmate, gezellig.

Hun specialiteit is de zonnige ongein. Drie grappen per minuut over ontlasting, masturbatie, homoseksualiteit, vrouwen, dikke vrouwen, Duitsers en de vergelijking van zwarte mannen met apen. Zelf gaan ze dan heel hard lachen, waarna ze elkaar een high five geven: „Tik ‘m aan, ouwe.”

In de vijf minuten voor Serious Request waren ze leuker: minder lang, minder eigen lach, minder grappen, meer geslaagde. Misschien is het bedoeld als persiflage op flauwe humor. Hun lach lijkt in ieder geval op die van Gordon en Joling en Beavis & Butthead.

Okee, één keer gelachen. Op een kinderpartijtje doet Verkoeijen in een prullenbak de stem na van de Brilsmurf en van de voice-over van Man bijt hond – beide uit zijn repertoire als stemacteur. Daarna doet hij voor de kinderen ook nog even Adolf Hitler na. De mannen vinden die zelf ook de beste.

Wilfred Takken