Hezbollah prijst verdachten Hariri-moord, laakt aantijgingen

Een Libanese man met een boek over de moord op Hariri in een boekhandel in Beirut. Libanon zet zich schrap voor confrontaties nu Hezbollah-leden verdacht worden van die moord, nu zes jaar geleden. Foto AFP / Joseph Eid

De vier mannen die verdacht worden van de moord op de Libanese premier Rafiq Hariri in 2005 zijn “broeders” met een “eervolle staat van dienst”. Dat zei Hezbollah-leider Hassan Nasrallah vandaag tegen persbureau AP.

Het was de eerste keer dat Nasrallah zich uitsprak over het door het tribunaal uitgevaardigde arrestatiebevel voor de vier Hezbollah-leden. Dat de shi’itisch fundamentalistische beweging gelinkt wordt aan de moord, zorgt voor nieuwe spanningen in het Arabische land. Hezbollah ontkent betrokkenheid. Volgens Nasrallah probeert het tribunaal een conflict tussen de machten in Libanon te bewerkstelligen, maar zal zijn beweging daar niet in meegaan.

Hezbollah zal weigeren de verdachten uit te leveren en slaat de verdachtmakingen in de wind. Midden-Oostenredacteur van NRC Carolien Roelants stelde enkele dagen geleden al dat de beweging de vier verdachten niet zal uitleveren:

“Dat is zeker. Onder de verdachten bevindt de zwager en neef van de in 2008 vermoorde Imad Mughniyah. Hij was de belichaming van Hezbollah in de jaren tachtig, zoals Osama bin Laden dat was voor Al-Qaeda. Deze neef is het hoofd van de externe operaties van Hezbollah.”

Afgelopen donderdag reageerde Al-Manar, het televisiestation van Hezbollah, al op het Internationale tribunaal in Leidschendam dat het onderzoek leidt door het “politiek gekleurd” te noemen.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon riep de regering van Libanon op om mee te werken met het arrestatiebevel van het door de VN-gesteunde tribunaal. Hij hoopt dat de nieuwe regering van de door Hezbollah gesteunde premier Najib Mikati de vier verdachten zal uitleveren en zo voldoet aan haar internationale verplichtingen. In de regering van Mikati hebben Hezbollah en haar bondgenoten een meerderheid.

    • Peter Zantingh