Het leger inzetten tegen Scarface?

Na een professionele overval in Amsterdam had de politie het nakijken. Minister Verhagen denkt dat het leger had kunnen helpen.

Met enige verontwaardiging in zijn stem opperde minister Verhagen (Economische Zaken, CDA), donderdag aan tafel bij Knevel & Van den Brink, dat het leger in actie had moeten komen na een gewelddadige overval in Amsterdam, een dag eerder. „Je gaat toch niet met een dienstwapen tegenover een mitrailleur staan?”

In de nacht van dinsdag op woensdag braken overvallers met explosieven in op een geldtransportkantoor in Amsterdam. Toegesnelde agenten werden met automatische wapens beschoten en de, waarschijnlijk zes, overvallers gingen er met de – onbekende – buit vandoor. Op de A2 crashte één van de auto’s tegen de vangrail en werd de Hyundai van een voorbijganger gekaapt. Bij Eindhoven zagen de agenten dat de overvallers hen opwachtten in een hinderlaag. Ze staakten hun achtervolging.

Het beeld ontstond dat twee agenten met platte pet in hun Volkswagen Golf over de A2 een bende zeer professionele criminelen achternascheurde. De groep, mogelijk de ‘Scarface-bende’ uit België, wordt verantwoordelijk gehouden voor extreem gewelddadige overvallen en heeft haar naam te danken aan bewakingsbeelden van één van de overvallers, verkleed als Al Pacino, alias Tony Montana, in de maffiafilm uit 1983.

De politie van Amsterdam wil in het kader van het onderzoek weinig kwijt over de gang van zaken, behalve dat de klaarstaande helikopter niet kon opstijgen door het slechte weer.

Vakbonden van defensie en politie riepen, gevolgd door Verhagen, dat militairen beter geëquipeerd zijn om op te treden in dit ongekende ‘geweldspectrum’. Jaap Timmer, hoofddocent politiestudies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, heeft zich verbaasd over die uitspraken. „Iedereen zal begrijpen dat de landmacht, luchtmacht en marine hier niets in de melk te brokkelen hebben. ”

Wel zouden er volgens Timmer speciale eenheden van marechaussee en het korps mariniers kunnen worden ingeschakeld. Dat is in de afgelopen decennia regelmatig gebeurd. Bij krakersrellen, de Molukse treinkapingen en terrorismedreiging. Maar die zijn dit keer niet opgetrommeld, net zomin als de Dienst Speciale Interventies, een eenheid bestaande uit politie en militairen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten.

Het is de vraag of die iets had kunnen doen, zegt Timmer. „Ze hebben wel de munitie om op te treden, maar niet de voertuigen om een achtervolging in te zetten. „Het is nu zaak om dit goed uit te rechercheren en deze daders van de straat te krijgen. Dat is veel belangrijker dan met Apaches boven de A2 te gaan hangen”, zegt Timmer.

Daarvoor zal in ieder geval een vergelijkbare overval in Rotterdam in april nog eens tegen het licht gehouden moeten worden. En er moet worden samengewerkt met de Belgische politie, die al meer van dit soort overvallen heeft meegemaakt. Timmer: „Als je kijkt hoeveel dit voorkomt in België en Frankrijk is het eigenlijk verwonderlijk dat dit tot nu toe bij onze zuidgrens leek op te houden.”

    • Emilie van Outeren