Heijmans en ING doen het goed na zware tijden

Kan iemand tegen de nieuwsgoden zeggen dat we pas halverwege het jaar zijn? Onrust in het Midden-Oosten. Aardbevingen in Japan. Stijgende olieprijzen. Een schuldencrisis in Europa en een dreigende in de VS.

Welke aandelen hielden zich staande? En welke zakten weg? Een beschouwing van de drie grootste stijgers en dalers van AEX- en Midkap-fondsen op de Amsterdamse beurs.

1. AMG: Het aandeel dat vanaf 31 december, de laatste handelsdag van 2010, het beste presteerde was AMG, de Advanced Metallurgical Group. Gisteren stond de koers van het bedrijf met Duitse, Franse en Canadese wortels dat sinds 2006 statutair in Nederland is gevestigd op 12,98, een stijging van 44 procent sinds eind vorig jaar. Het bedrijf produceert speciale metalen als antimonium, chromium en tantalium. Eind mei kondigde AMG aan de prijzen van deze metalen te verhogen als gevolg van hogere grondstofprijzen. Vorig jaar boekte AMG een stijging van het bedrijfsresultaat (winst voor belasting) van 19 procent. Dit jaar verwacht AMG goede resultaten te boeken. Het bedrijf denkt dat het resultaat 20 procent hoger zal liggen dan de 26 miljoen dollar van vorig jaar.

2. Heijmans: De gevallen bouwreus krabbelt weer op. Het bouwbedrijf uit Rosmalen ziet weliswaar nog geen herstel op de belabberde huizenmarkt, maar weet beleggers toch te overtuigen. Dat is knap na de problemen bij het bedrijf in 2008 en 2009. Na een decennium van groei en ambitie (een bouwer op Europees niveau worden) volgde een serie winstwaarschuwingen. Als gevolg kukelde het bedrijf uit de AEX, werd de topman weggestuurd door activistische beleggers en werd het bedrijf volgens ingewijden alleen nog met gratie van de banken in leven gehouden. Maar langzaam herstelde het bedrijf. In 2010 werd 16 miljoen euro winst geboekt, een forse verbetering vergeleken met het verlies van 40 miljoen in 2009. En in het eerste kwartaal van dit jaar meldde Heijmans dat de orderportefeuille weer licht gestegen was. Beleggers vonden het aandeel weer aantrekkelijk. Gisteren was het aandeel 18,20 euro waard, een stijging van 21 procent dit jaar.

3. ING: De bank-verzekeraar is de afgelopen zes maanden het best presterende hoofdfonds. Gisteren was een aandeel 8,67 euro waard, een stijging van 19 procent ten opzichte van het slot van vorig jaar. ING is bezig met een grote schoonmaak, weliswaar afgedwongen door de Europese Commissie in ruil voor staatssteun. De bank en verzekeraar moeten splitsen, ING Direct USA werd verkocht, evenals de autolease-activiteiten. Tegelijkertijd verbeterde ING de resultaten. In het eerste kwartaal van dit jaar boekte ING 1,37 miljard euro winst. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 923 miljoen euro. Ook wist ING het rendement op eigen vermogen te verbeteren van 10,3 procent vorig jaar naar 14,7 procent in het eerste kwartaal dit jaar.

De grootste dalers, daalden harder dan de grootste stijgers. De beweging van Heijmans van 21 procent zou maar in de top vijf van grootste dalers terugkomen:

1. TomTom: Een half jaar geleden was een aandeel TomTom 54 procent meer waard dan de 3,66 euro van gisteren. De problemen bij TomTom kwamen afgelopen week voorbij. Het bedrijf moest de tweede winstwaarschuwing in drie maanden afkondigen. Als officiële reden voert TomTom de zwakke markt voor consumentenelektronica op, maar het is de vraag of er nog wel behoefte is aan losse navigatiekastjes nu steeds meer auto's inbouwsystemen hebben.

2. Pharming: Het gaat niet goed met het Nederlandse biotechnologiebedrijf dat ooit het wereldnieuws haalde met de genetisch gemodificeerde stier Herman. Pharming kreeg in maart geen toestemming van de Amerikaanse toezichthouder om het medicijn Rhucin tegen de ziekte angio-oedeem op de markt te brengen. Dat was een gevoelige tegenvaller. In het eerste kwartaal wist het bedrijf het verlies terug te brengen naar 3,6 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar verloor het bedrijf nog ruim 7,5 miljoen euro. Maar verlies blijft verlies. Tot nu toe verloor het aandeel 37,2 procent. Eén aandeel is 13 cent waard.

3. Post NL: De helft van wat vroeger TNT Post was. Het oude aandeel is in mei gesplitst in PostNL en TNT Express. Na de splitsing zakte het aandeel PostNL verder weg. Het aandeel was gisteren 5,98 euro waard, een daling van 37,1 procent.

    • Melle Garschagen