Hans bracht eresaluut

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Regisseur van reclamefilms Hans van Rijs (71) bracht op 29 juni 1945 als vijfjarige op het terrein van de emailleerfabriek Langkat in Bussum een eresaluut.

„De fabriek is inmiddels verdwenen, maar de Langkat stond destijds naast het treinstation Naarden-Bussum in het Ministerpark. Die naam gaf de buurt aanzien, maar dat was schijn. Aanvankelijk woonden wij, een gezin van zes kinderen, in Amstelveen. Maar in de oorlog boorde een Duits vliegtuig zich in het dak van ons huis. ‘Ze gooiden de baby’s zo uit het raam’, vertelde een van de buren mij toen ik jaren later eens langsging. Een van die baby’s was ik dus.

Na de verhuizing werd ik een nogal druk kind. De traumatische ervaring met het vliegtuig werd gebruikt als verklaring. In een psychotherapeutisch rapport stond dat ik een emotioneel karakter had en mij ‘flinker voordeed’ dan ik was. De conclusie luidde dat ik geen leertype was. Dat ik een handvol scholen heb bezocht, bevestigde dit ook wel. Maar eerlijk gezegd heb ik me mijn hele middelbareschooltijd achter het rapport verscholen: ik voerde echt geen flikker uit. Uiteindelijk kwam het allemaal goed: als regisseur van reclamefilms heb ik internationale erkenning gekregen. Maar op de foto zat ik nog midden in mijn ‘drukke, getraumatiseerde periode’.

Het soldatenpak had mijn moeder gemaakt van de stof van een Canadees uniform dat ik op een vuilnisbelt had gevonden. In mijn herinnering was er die dag een optocht door de stad; met een drumband. Gek genoeg weet ik niet wie de fotograaf was en dus ook niet voor wie ik salueer. Deze afdruk heb ik van mijn zus gekregen. De foto komt en gaat; de laatste keer was tijdens een feest voor mijn vijfenzestigste verjaardag. Een vriend gaf een toespraak over hoe ik tijdens de oorlog in het peuterverzet zat, dat de foto het bewijs was en dat mijn rol eigenlijk nooit was veranderd. Grappig.

Het pensioneren lukt nog niet erg; ik word steeds weer gevraagd voor de regie van reclames. Waarom men dat doet, begrijp ik niet. Ik zou nooit met mezelf willen werken.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com