Grommende vuisten

WBO and IBF champion Wladimir Klitschko and WBA champion David Haye, from left, stand face to face during a news conference ahead of their upcoming WBA heavyweight fight in Hamburg, Germany, Monday, June 27, 2011. (AP Photo/dapd, Marius Roeer) AP

WK-titelgevecht Klitsjko-HayeRTL7, 22.00-0.00 uur

Vanavond bokst Vladimir Klitsjko tegen David Haye om de wereldtitel in het zwaargewicht. De aanloop is alvast niet te versmaden, zoals gebruikelijk in het wonderlijke circus der profboksers. Volwassen spierbundels blakend van zelfvertrouwen, omringd door een legertje dubieuze vrienden, knipogende pitspoezen en soms een heuse fan. Klaar voor ‘het gevecht van de eeuw’, grommend van de woede en de adrenaline.

Met alle oorlogsretoriek van dien. De een (Klitsjko) verklaarde „een beetje moe van dat kinderachtige gedoe” van de ander te worden, nadat hij hem eerder al had uitgemaakt voor „prinsesje” wegens diens haardracht. Die ander (Haye) noemde zijn tegenstander „een bedrieger”. De geblokte reus uit Oekraïne had het de afgelopen jaren slechts durven opnemen tegen nietszeggende opponenten, die zich één voor één in ruil voor een vorstelijke vergoeding het licht uit de ogen hadden laten slaan. ‘Opgewarmde lijken’ in bokstaal.

Vanavond zijn alle onvriendelijkheden vergeten en vergeven. Dan spreken nog slechts de vuisten. Inzet van de titanenstrijd tussen de twee zwaargewichten: wie mag zich de onbetwiste kampioen noemen? Klitsjko (35) is de titelhouder bij drie bonden (WBO, IBF en IBO), de vijf jaar jongere Haye draagt de kampioensgordel van die andere grote wereldfederatie, de WBA. Eindelijk staan de mastodonten vanavond tegenover elkaar.

Is dat bijzonder? Ja, dat is bijzonder. In de versplinterde bokswereld mijden de kampioenen elkaar zo lang mogelijk, bang voor gezichtsverlies en de eigen portefeuille. Maar op een dag is het D-Day. Vandaag dus.

Mark Hoogstad

    • Mark Hoogstad