Grieken houden activisten op weg naar Gaza tegen

De Griekse havenautoriteiten hebben gisteren enkele schepen uit de haven tegengehouden, die naar de Gazastrook wilden varen. Een Amerikaans schip was circa een uur onderweg, toen het gedwongen werd te stoppen en terug te keren naar de haven van Athene. Hiermee lijkt de wekenlang aangekondigde Gaza-vloot al in Griekenland te stranden.

De Griekse regering weigert commentaar, dus onduidelijk is op wiens verzoek de schepen werd geweigerd uit te varen. Israël voerde de afgelopen weken een felle campagne tegen de zes tot negen schepen, die met circa vijfhonderd opvarenden willen proberen de Israëlische blokkade van de Gazastrook te doorbreken. Ook de Verenigde Staten keerden zich tegen de vloot. De organisatie van de zogeheten Freedom Flotilla II zegt dat Israël de Griekse regering onder druk heeft gezet om de schepen al in Athene tot stilstand te dwingen.

De schepen kregen eerder op de dag van de Griekse autoriteiten te horen dat ze niet uit mochten varen naar Gaza. In de middag verliet het Amerikaanse schip Audacity of Hope, met onder meer schrijver Alice Walker, alsnog de haven. Binnen een uur was het schip omsingeld en moest het terugvaren. Pogingen van de kapitein van het schip om de politie op andere gedachten te brengen, liepen op niets uit.

De vloot kampt al dagen met tegenslag. Enkele schepen zijn volgens activisten ter plekke beschadigd door saboteurs. Een Iers schip kan om die reden niet uitvaren. Een Nederlands/Italiaans schip ligt in de haven van Corfu. Volgens de aanwezige journalist David Poort van Al-Jazeera zou het schip ondanks een verbod vandaag toch uit willen varen. De Israëlische premier Netanyahu zei dat de marine de schepen hoe dan ook zal tegenhouden als ze proberen de al jaren durende blokkade van het Palestijnse gebied te doorbreken. Volgens Israël hebben meevarende activisten een radicaal anti-Israëlische agenda, maar de organisatie van de vloot ontkent dat.

Israël probeert met de blokkade onder meer de islamitische beweging Hamas op de knieën te dwingen. Sinds de machtsovername door Hamas, in 2007, is de toch al geïsoleerde Gazastrook steeds verder afgegrendeld. Niet alleen de zee, maar ook het luchtruim en de grensovergangen (op die met Egypte na) worden door Israël gecontroleerd. Israëlische commando’s enterden vorig jaar een konvooi op weg naar Gaza, waarbij negen Turkse doden vielen. Dat leidde tot een diplomatieke crisis tussen Turkije en Israël.