Drie kompels dood, veertig vast in Chinese mijnen

Het instorten van een mijn in Guangxi Zhuang in het zuiden van China heeft vandaag de levens van drie kompels geëist. Negentien mijnwerkers zijn van de van de bovenwereld afgesloten.

Ook in Pingtang, in de provincie Guizhou, is de uitgang van een mijn geblokkeerd. Daar stroomde water een kolenmijn binnen, waardoor 21 mijnwerkers vastzitten. Acht anderen wisten tijdig te ontsnappen, meldt het persbureau Xinhua. Reddingswerkers proberen de gevangen kompels te bevrijden. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk.

De mijnen in China behoren tot de gevaarlijkste ter wereld. Jaarlijks komen duizenden mijnwerkers om bij ongelukken, meldt persbureau AP. De grote vraag naar kolen leidt ertoe dat veel eigenaren van mijnen het niet zo nauw nemen met veiligheidsvoorschriften.

    • Jules Seegers