Doden en protesten na dodelijke aanvallen in Afghanistan

De protesten vanochtend in Kabul: op de doeken staan onheilspellende teksten als 'wij hebben redenen om ons bloed te vergieten voor Kunar', waar tientallen Pakistaanse raketten terechtkwamen. Foto AP / Musadeq Sadeq

Dertien mensen, waaronder twee kinderen en vier vrouwen, zijn vanochtend in Afghanistan omgekomen toen een busje op een bermbom reed. Het is onrustig in het land waar vandaag ook een raadslid in de provincie Helmand werd vermoord. Eergisteren kwamen bij een soortgelijk incident in de zuidwestelijke provincie Nimroz ook dertien mensen om.

NAVO-lid gedood bij aanslag

De aanslag op het busje vond plaats in het Shamulzayi-district van de provincie Zabul in het zuiden van Afghanistan. De regering bevestigde de doden tegenover persbureau AP. Ook de moordaanslag op het raadslid Wakil Mohammad Khan uit het district Nahri Sarraj is bevestigd door het ministerie van binnenlandse zaken.

Gisteren kwam al een lid van de NAVO-coalitie door een bermbom om het leven in het zuiden van het land. Meer details werden daarover niet naar buiten gebracht. Voor geen van de aanslagen is vooralsnog verantwoordelijkheid opgeëist, maar het ministerie zegt dat de bermbom waar het busje vanochtend op reed was geplant door de Talibaan.

Honderden Afghanen protesteren tegen Pakistaanse aanvallen

In Kabul concentreert zich ondertussen een protest van enkele honderden Afghanen tegen Pakistan. Dat land voerde de afgelopen weken raketaanvallen uit in het westelijke grensgebied met Afghanistan. Daarbij kwamen zeker 36 burgers, waaronder twaalf kinderen, om het leven.

Het Pakistaanse leger zegt dat het niet met opzet burgers raakt maar dat “sommige raketten per ongeluk” in nabij de grens gelegen gebieden kunnen zijn terechtgekomen. De demonstranten roepen de internationale gemeenschap op Pakistan aan te spreken op de raketaanvallen.