Denen controleren grenspermanent

Het Deense parlement heeft gisteren ingestemd met het herinvoeren van permanente grenscontroles, ondanks dat Denemarken het Verdrag van Schengen over vrij personenverkeer heeft ondertekend.

De Deense regering nam de maatregel onder druk van de rechtspopulistische Deense Volkspartij, een gedoogpartner van het centrum-rechtse minderheidskabinet. Volgens de Denen is aangescherpte grenscontrole in overeenstemming met het Schengenverdrag, alhoewel daarin ‘interne’ grenscontroles tussen deelnemende staten zijn opgeheven. De Europese Commissie, Duitsland en Zweden zijn bezorgd over uitholling van het verdrag en hinder voor burgers aan de Deense grens.

Het is nog onduidelijk hoe intensief de controles in de praktijk zullen zijn. Volgens de Deense regering zullen Duitse vakantiegangers niets merken van de controles, die alleen gericht zouden zijn tegen internationale criminelen. Eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) zei gisteren dat de Commissie Denemarken scherp in de gaten zal houden.

De Deense maatregel laat zien dat ‘Schengen’ onder druk blijft staan, ondanks een afspraak van EU-regeringsleiders vorige maand hierover. Zij spraken af dat herinvoering van grenscontroles alleen incidenteel mag gebeuren. (AP, AFP)