Bus van Tourploeg gescreend op doping

De Franse politie heeft gisteren, aan de vooravond van de Ronde van Frankrijk, de rennersbus van de Belgische wielerploeg Quickstep in beslag genomen en doorzocht. Er zou zijn gezocht naar dopingproducten. Na enkele uren werd de bus vrijgegeven.

Ploegleider Wilfried Peeters zegt op de website van de Belgische krant Het Nieuwsblad dat alleen sprake was van een routinecontrole. „Er is niets gevonden. Volgende week kan het een andere ploeg overkomen.”

Franse douaniers onderzochten eerder deze week voertuigen van meerdere wielerploegen, die op weg waren naar de startplaats van de Tour de France. „We verifiëren enkele zaken”, zei een politiewoordvoerder vrijdagavond tegen persbureau AP.

De Quickstepbus werd gisteren rond half zes bij het hotel van ploeg in Challans geconfisqueerd. Bus en ploegleider Peeters moesten begeleid door vier politieauto’s mee naar het bureau in het 50 kilometer verderop gelegen La Roche-sur-Yon.

„Dit genereert negatieve publiciteit, terwijl er niets aan de hand is”, reageerde Peeters boos. De renners, onder wie kopman Tom Boonen en de Nederlanders Niki Terpstra en Addy Engels, kregen in hun hotel weinig mee van de commotie. ‘We zitten gewoon aan tafel’, sms’te Engels rond negen uur naar NOS Radio.

Zo begint de Tour de France rumoerig. Voor Michael Boogerd is dat herkenbaar. In een interview met deze krant zegt de voormalige topwielrenner dat hij geen functie bij de Raboploeg te hebben gekregen, omdat hij te bekend was. ‘Je trekt te veel aandacht weg van de wielerploeg’, kreeg hij van ploegleider Erik Breukink en directeur Harold Knebel te horen.

De Rabobankploeg wil niet reageren op de uitspraken van Boogerd.

Interview Boogerd: pagina 25