Assad ontslaat Syrische gouverneur na massaprotest

Buitenlandse pers in Syrië is nog steeds schaars. Deze foto is door een burgerjournalist genomen in het dorpje Kfar Nebel in de provincie Edlib. Foto AP

Bashar al-Assad heeft de gouverneur van de historisch beladen provincie Hama ontslagen. Het nieuws is door het Syrische staatspersbureau naar buiten gebracht een dag nadat tienduizenden Assads aftreden eisten in de hoofdstad van de provincie.

Assad heeft een decreet uitgevaardigd waarin zonder verdere toelichting Ahmad Khaled Abdulaziz uit zijn functie wordt ontheven, zo meldt Reuters. In Hama-stad vond in 1982 een gewapende opstand plaats tegen de vader van Assad die toen aan de macht was. Zeker 10.000 mensen kwamen om het leven toen Hafez al-Assad het leger erop af stuurde om de revolte neer te slaan.

Activisten zeggen dat protesten gisteren een van de grootste waren sinds demonstraties voor meer democratie in Syrië begonnen in maart. Hierbij zouden gisteren volgens hen negen mensen zijn doodgeschoten door politie en leger.

Assad belooft gesprekken met oppositie over hervormingen, maar blijft tegelijkertijd ordetroepen sturen om betogingen neer te slaan. In maart ontsloeg hij de gouverneur van Deraa toen daar opstanden begonnen. Er zijn in Syrië overigens, zoals gisteren in Damascus, ook pro-Assad betogingen.

Op YouTube staan beelden van de massaprotesten van gisteren: