'Andy vertelt me net dat hij de knop heeft aangezet'

Andy Schleck is niet bang om zijn ambitie uit te spreken: Alberto Contador verslaan en de Tour winnen. Robert Gesink vindt het prima dat iedereen praat over de twee favorieten. „Wel zo rustig.”

Frank, right, and his brother Andy Schleck, left, of Luxembourg are seen during a training near Les Herbiers, western France, Thursday June 30, 2011. The Tour de France cycling race starts on Saturday July 2, 2011, with the first stage over 191,5 kilometers ( 119 miles) starting in Passage du Gois and finishing in Mont des Alouettes, les Herbiers. (AP Photo/Christophe Ena) AP

De afgelopen jaren diende hij kopman Robert Gesink, nu Andy Schleck. Onvergelijkbaar, vindt Joost Posthuma. „De belangen zijn hier veel groter dan andere jaren bij Rabo”, zei de Nederlandse renner gisteren op de persconferentie van zijn nieuwe ploeg Leopard-Trek voorafgaand aan de Ronde van Frankrijk. „Andy wil de Tour winnen. Daar moet alles voor wijken. En kijk om je heen, hoeveel pers hier is. Dat maakt de druk op de renners veel hoger. Ik vind het een eer om voor deze ploeg de Tour te mogen rijden.”

Met tientallen camera’s en microfoons op zich gericht, voelen de Luxemburgse broers Frank en Andy Schleck zich als vissen in het water. Aan zelfvertrouwen geen gebrek, en waarom zou je dat niet gewoon etaleren? „Andy heeft een enorme motor en herstelt snel”, hemelt Frank zijn jongere broer op. „Hij staat er altijd bij belangrijke wedstrijden. Alsof hij een knopje aan- of uitzet.” Dan smoezen de twee even. Waarover? „Andy vertelt me net dat hij de knop heeft aangezet”, reageert Frank lachend.

Twee uur later, met wat minder belangstelling, vraagt de internationale media naar de Tourambities van Robert Gesink. „Zo hoog mogelijk eindigen in het algemeen klassement”, zegt de Rabo-kopman. „Beter doen dan vorig jaar”, zegt de nummer zes van 2010 even later. „De witte trui is wel een doel”, geeft de 25-jarige klimmer na enig aandringen toe. De één jaar oudere Schleck, die het jongerenklassement de afgelopen drie jaar won, valt nu buiten de leeftijdscategorie. Gesink: „Dit is de laatste keer dat ik die trui kan winnen.”

Wielerwedstrijden worden niet gewonnen op een persconferentie. Afgaand op het huidige seizoen doet Gesink (1.89 meter, 70 kilo) niet onder voor de ervarener Schleck (1.86 meter, 68 kilo). Hij opende sterk met ritzeges en eindwinst in Oman. „Gesink kan dit jaar de Tour winnen”, concludeerde wielerlegende Eddy Merckx. In de klassiekers kon hij door privéomstandigheden niet schitteren en was Schleck de betere. Maar in aanloop naar de Tour oogde Gesink in de Dauphiné sterker dan Schleck in de Ronde van Zwitserland.

Beiden zijn de absolute kopman in hun ploeg. Rabo legt het accent op klimmers, met de ontspannen ogende debutant Bauke Mollema, Laurens ten Dam en de Spanjaarden Luis-Leon Sanchez, Juan-Manuel Garate en Carlos Barredo. Leopard-Trek beschikt over wat meer ervaren krachtpatsers: Fabian Cancellara, Jens Voigt, Stuart O’Grady en Joost Posthuma. Voor de bergen rekent Andy Schleck op de Deen Jacob Fuglsang en zijn broer. „Dat Frank vorig jaar vóór de bergen uitviel, was een groot nadeel.”

Hun kansen tegen drievoudig winnaar en topfavoriet Alberto Contador? „We komen hier niet om Contador te verslaan maar om de Tour te winnen”, zegt Frank Schleck. „Ik heb hem vergeven maar ben het niet vergeten”, verwees Andy in de Franse krant L’Equipe naar zijn ruzie met Contador in de vorige Tour, toen de Spanjaard aanviel op het moment dat bij zijn rivaal de ketting eraf liep.

„Blijven jullie maar over Alberto en Andy praten”, lachte Gesink toen hem werd gevraagd of hij zich ondergewaardeerd voelde ten opzichte van de twee topfavorieten. „Dat is voor mij wel zo rustig. Ideaal eigenlijk.”