EU-ministers akkoord met nieuwe lening aan Griekenland

De Griekse premier George Papandreou krijgt een nieuwe lening van 12 miljard van de EU. Europese ministers van Financien kwamen dat vanavond overeen. Foto AP / Petros Giannakouris

Griekenland zal de benodigde lening van 12 miljard euro per 15 juli overgemaakt krijgen. De EU-ministers van Financiën kwamen dat vanavond overeen.

Tijdens telefonisch beraad gaven de ministers vanavond hun akkoord voor hun deel van de lening aan Griekenland. Verwacht wordt dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aanstaande week het eigen deel van de lening goedkeurt. Het geld maakt deel uit van een eerder toegezegd financieel noodpakket van 110 miljard euro.

De ministers spraken ook uit dat ze Griekenland blijven bijstaan, maar dat de knoop over een nieuwe ronde hulp pas doorgehakt wordt als er een plan is waarin ook private partijen meedoen. Daar komt naar verwachting de komende weken duidelijkheid over.

Het Griekse parlement ging afgelopen donderdag definitief akkoord met een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen. De belofte die bezuinigingen erdoor te krijgen was een voorwaarde voor het krijgen van de lening. De Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, reageerde op het akkoord van vandaag door te benadrukken dat het zaak is de bezuinigingsmaatregelen nu snel en effectief door te voeren.