7 kofferwijsheden

Hoe goedkoper de vliegtickets, hoe duurder het wordt om bagage te laten vervoeren. Zeven slimme bagagetips.

Het is slecht gesteld met de bagage in het vliegverkeer. Sinds tickets steeds goedkoper worden onder druk van de concurrentie, zoeken vliegmaatschappijen nieuwe mogelijkheden om geld te verdienen. Koffers blijken populaire melkkoeien. Maar richtlijnen zijn er niet. Transavia rekent 15 euro voor het inchecken van een koffer (vermeerderd met 10 euro voor elke kilo boven het toegestane maximumgewicht). KLM laat de eerste koffer onbelast, maar rekent wel (minimaal) 55 euro voor een tweede. Ryanair vraagt op sommige trajecten 30 euro per koffer, terwijl de Amerikaanse prijsvechter Spirit zelfs geld vraagt voor handbagage (tussen 20 en 45 euro). Alles wordt nog ingewikkelder doordat het soms goedkoper is via internet de bagage in te checken, maar soms ook niet. En wat te denken van de uitzondering die KLM maakt voor een golftas, wat slimme reizigers ertoe aanzet om een goedkope golftas aan te schaffen en deze te vullen met kleding (kan niet meer: KLM scant nu de inhoud). Deze regeling bracht een golf van protest teweeg bij sportvissers (Discriminatie! Schande!) die wel moeten betalen voor hun soortgelijke visserstas. Officieel heet de vrije kofferregeling Standaard Bagage Vrijdom, in de volksmond al verbasterd tot Standaard Bagage Vrij Dom. Kortom: het is een zooi. Hieronder wat adviezen om het leed enigszins te verzachten.

1 Koop een kofferjas. Sommige prijsvechters in de VS rekenen een ‘fattax’ voor dikke mensen. Maar Europese maatschappijen mogen vooralsnog niks extra berekenen voor overgewicht. Hoe zwaar je als passagier bent, maakt meestal niet uit. Dus ook niet wat je op en aan je lijf mee torst. Schaf dus een jas aan met heel veel zakken en prop die helemaal vol. Het merk Jaktogo (jaktogo.com) heeft een hele handige, met zo’n 15 zakken waar heel wat spullen in passen. Bij scottevest.com hebben ze zelfs exemplaren met 33 opbergvakken. Ook handig voor de terugweg, als er tijdens de reis veel wordt gekocht; op de heenweg kan deze dan tot een lege schoudertas worden opgevouwen, terwijl hij retour kan worden gevuld met alle nieuwe aankopen.

2 Reis altijd met logoloze bagage. „Een Gucci raakt altijd foetsie”, grapte een bagagist van een Amsterdams hotel. Berucht is de aankomst van Donatella Versace in Parijs, toen vijf van haar tien Louis Vuittonkoffers de eindbestemming niet haalden. Dieven zijn dol op dure koffers. Voor wie toch met peperdure bagage op reis wil, kiest het beste voor Valextra. Dat heeft nergens een logo aan de buitenkant, maar is toch voor kenners herkenbaar als mooi en duur. Want dat is het. Reken voor de kleinste handzame tas al op 1.000 euro plus. Henk is ook een goede keus (henk.com): dit Hollandse merk begint bij 10.000 euro per koffer en ziet er totaal anoniem en non-descript uit.

3 Zorg altijd dat het label aan de koffer niet direct leesbaar is (dus kies een label met een klepje of anderszins bedekking). Dieven struinen vooral in het hoogseizoen de vertrekhal af op zoek naar leesbare adressen; ze gaan ervan uit dat als het hele gezin op reis is, het huis dus leeg staat.

4 Laat uw koffer sealen. Op Schiphol kunt u uw bagage laten inwikkelen in een cocon van plastic folie. Kosten: vanaf 8 euro bij Seal & Go in de vertrekhal. Dat is vooral aan te raden bij een reis naar een als drugsland bekend staande bestemming. Drugskoeriers hebben wel eens de neiging drugs in andermans slecht gesloten koffers te stoppen, om vervolgens af te wachten of u door de douane komt. Lukt dat, dan grijpen ze uw koffer bij aankomst, lukt dat niet, zit u een paar jaar achter slot en grendel. Niet doen richting de Verenigde Staten: geheid dat ze het plastic daar opensnijden omdat het niet valt onder de regeling TSA (Transportation Security Administration), dat verordonneert dat koffers altijd direct toegankelijk moeten zijn voor inspectie.

5 Stop uw spullen in een kinderkoffer. Stewardessen zijn ook maar mensen. Schattig uitziende koffers (met Hello Kitty- dessin, of in de vorm van een pandabeertje/ locomotiefje/Nijntje) krijgen niet zelden een oh-wat-lief-clementie van de incheckdame, wat betekent dat ze geen geld berekenen (mannen zijn er minder gevoelig voor, dus kies voor een vrouw achter de balie). Zeg, als u alleen reist met zo’n koffer, dat uw kroost u opwacht op de bestemming. Reist u met kinderen, is het ook handig voor een ander doeleinde: kleuters dragen graag zelf hun lieve koffertje en weigeren dat pertinent als ze hun koffer stom vinden.

6 Nog een familietip: pak nooit aparte vader-, moeder- en kinderkoffers, maar stop in elke koffer iets van allemaal. Geheid dat er tijdens het drukke hoogseizoen een van de koffers niet aankomt, en dan staat tenminste niemand in zijn onderbroek.

7 Weet wat uw koffer weegt. Incheckprijzen worden niet alleen per koffer, maar soms ook per afmetingen of per gewicht berekend. Bij www.bagageweger.nl kan een handig weegmachientje worden aangeschaft waarmee u thuis de koffers exact kunt wegen. Ook handig in dit kader: hou het gewicht van de koffer zelf zo licht mogelijk. Tumi en Samsonite (B-Lite) hebben speciale lichtgewicht koffers in hun assortiment, die tot 2 kilo lichter zijn dan doorsnee koffers. Denk daar niet te licht over: bij Transavia bijvoorbeeld scheelt 2 kilo al 20 euro per koffer.

    • Ivo Weyel