Winnen? Ach, dat is bijzaak

Gisteravond debuteerde Martin Jol met een 3-0 zege bij de Londense club.

Het resultaat is bij Fulham altijd ondergeschikt geweest aan de manier van voetballen.

Een half uur voor de wedstrijd steekt Martin Jol – gestoken in een pak met blauwe stropdas – even zijn gezicht naar buiten. Zijn karakteristieke hoofd staat op de voorkant van het programmaboekje. Craven Cottage is goed gevuld bij zijn officiële debuut. De fans zingen Jols naam als hij het veld opkomt. De Nederlandse coach moet bij Fulham FC met aantrekkelijk voetbal weer voor vermaak gaan zorgen.

De aanhangers van de happy club uit West-Londen kregen gisteravond tegen het NSI Runavik uit de Faeröer direct een aantrekkelijke wedstrijd te zien: 3-0. Volgende week is de return in de eerste voorronde van de Europa League op de Faeröer. Een toernooi dat door de fans van Fulham sinds vorig seizoen in de armen is gesloten.

De aanhangers hebben vertrouwen in Jol, die in Londen een goede naam opbouwde als manager van Tottenham Hotspur. De eigenaar van Bon Bonnie Sandwich Shop geeft hoog op over Jol. „Ik denk dat hij een zeer goede coach van Fulham kan zijn”, stelt de man, die wijst naar een plakkaat aan de muur. The incredible journey, zo staat erop te lezen. Het is een aandenken aan het seizoen 2009/2010 toen de Londense club ten koste van clubs als Juventus, Roma en HSV de finale van de Europa League haalden. „Ik ben destijds vrijwel altijd met Fulham meegegaan. Een schitterend seizoen. Laten we hopen dat we met Jol aan een nieuwe reis beginnen.”

Fulham Football Club speelde gisteravond onder leiding van Jol tegen NSI Runavik de eerste wedstrijd van een zeer lang seizoen. Maar het deert Jol niet. „Natuurlijk is het een vroeg begin. Maar ik had geen behoefte aan een langere vakantie. Ik ben er zes maanden uit geweest”, stelt de Scheveninger. „Je wilt als club toch altijd internationaal spelen. Ik zie de voorrondes in de Europa League ook als een voorbereiding op het seizoen.”

Het leek er een jaar geleden al op dat Jol als manager naar Fulham zou komen. De clubeigenaar Mohamed Al-Fayed had toen zijn zinnen gezet op de Nederlandse oud-voetballer. Ajax wilde hem echter niet laten gaan. Jol stapte een half jaar later gedesillusioneerd op en stond zes maanden aan de kant. Op het moment dat Fulham afscheid nam van Mark Hughes kwam Jol weer in beeld. De voormalige coach van Roda JC, RKC, Tottenham, HSV en Ajax nam met zijn broer Cock en Michael Lindeman opnieuw zijn eigen assistenten mee. Een ook keeperstrainer Hans Segers maakt deel uit van zijn technische staf.

Jol werd vorige week gepresenteerd bij de oudste profclub uit Londen. Hij tekende een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar. Jol moet aantrekkelijk voetbal spelen bij de club, die de afgelopen seizoenen onder Roy Hodgson en Hughes niet sprankelde. „Ik ben een voorstander van aanvallend voetbal”, legt Jol uit. „De manier van voetballen is eigenlijk nog belangrijker dan het resultaat. Het gaat erom dat er mensen naar het stadion komen.”

Fulham staat bekend als één van de meest geliefde clubs uit Londen. Alles ademt traditie uit bij The Cottagers, genoemd naar de thuisbasis Craven Cottage. Als je van het metrostation Putney Bridge naar Fulham FC loopt zie je het stadion in de verte langs de Theems opdoemen. Het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan aan Stevenage Road. De Cottage in de hoek van het veld is uniek. Aan de Riverside drinken de fans een biertje terwijl de boten voorbij varen. Een standbeeld van Michael Jackson dat binnen de hekken van het stadion staat, springt in het oog. Het eerbetoon van Al-Fayed aan hem zorgde voor kritiek onder supporters, die vonden dat het beeld detoneerde. De reactie van Al Fayed was kort en bondig: „Go to hell.”

Jol zegt zich thuis te voelen bij de club, waar George Best halverwege de jaren zeventig een seizoen speelde. „De spelers lopen met een lach op hun gezicht rond. Ik hoop dat het zo blijft”, stelt Jol. Het resultaat is bij Fulham altijd ondergeschikt geweest aan de manier van voetballen. Het ticket voor de voorronde van de Europa League dankte Fulham dan ook aan een eerste plaats in het Fair Play Cup-klassement.