Welke landen zijn populair?

Frankrijk is al jarenlang de populairste vakantiebestemming bij Nederlanders. 16 procent van de lange vakanties werd in 2010 in Frankrijk gehouden. Duitsland komt met een aandeel van 14 procent op de tweede plaats, en is de laatste jaren sterk in opkomst als bestemming voor lange vakanties. Voor korte vakanties (korter dan vier dagen) heeft Duitsland onlangs al België ingehaald als populairste bestemming.

Nederlanders gaan de laatste jaren steeds minder vaak naar België en Groot-Brittannië. Daarentegen zijn Turkije, Tsjechië en Egypte juist meer in trek.

Huishoudens met een inkomen lager dan 17.500 euro gaan het vaakst naar Turkije en België. Voor huishoudens met een inkomen hoger dan 56.000 euro is Italië verreweg de populairste bestemming.

Per provincie bestaan er duidelijke voorkeuren. Limburgers gaan het vaakst naar Oostenrijk, onder Zeeuwen is België de populairste bestemming en inwoners van Noord-Holland trekken het liefst naar Frankrijk. De tent is de favoriete accommodatie van Groningers, Limburgers nemen het liefst een hotel, en in Noord-Holland wonen de meeste eigenaren van een zomerhuis.