Voorzitter en commissie Raad voor Cultuur vertrekken vanwege bezuinigingen Zijlstra

Eind mei 2011: Swaab overhandigt Zijlstra het adviesrapport over de bezuinigingen. Foto NRC / Roel Rozenburg

De voorzitter van de Raad voor Cultuur, Els Swaab, stapt vandaag op uit protest tegen het bezuinigingsbeleid van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Dat hebben bronnen aan NRC Handelsblad bevestigd.

Naast voorzitter Swaab stapt ook de commissie Podiumkunsten van de Raad op. In de bezuinigingsplannen van het kabinet worden podiumkunsten het hardst getroffen met een korting van 30 procent tegenover bijvoorbeeld musea 10 procent.

Bij de Raad heerst veel onvrede over mate en manier waarop staatssecretaris Zijlstra op kunst en cultuur bezuinigt. Swaab is er erg op tegen dat de 200 miljoen aan bezuinigingen in één klap worden doorgevoerd en betreurt het dat Zijlstra kiest voor de topinstellingen, legt onze kunstredacteur Birgit Donker uit. Swaab wil juist talentontwikkeling en experiment stimuleren.

Het opstappen van Swaab komt volgens Donker niet als een verrassing, omdat ze zal eerder had gezegd dat ze zich zou beraden op haar positie. Nadat de Tweede Kamer gisteren de laatste moties over de bezuinigingen had aangenomen, vergaderde de Raad gisteren over de nieuw ontstane situatie. De 64-jarige Swaab ging in januari vorig jaar haar tweede termijn als voorzitter in. Het is nog onduidelijk wie haar opvolgt.

De veelbesproken bezuinigingen op de cultuursector, die 200 miljoen moeten opleveren, kregen afgelopen maandag de steun van de Tweede Kamer. De Raad voor Cultuur is het adviesorgaan van de regering en wees herhaaldelijk op de gevaren van Zijlstra’s plannen en kwam ook met diverse alternatieven. Deze werden veelal in de wind geslagen.