Verplicht stemmen

Het in mei door premier Vladimir Poetin opgerichte Al-Russische Volksfront is nu al door een schandaal omgeven. De organisatie was bedoeld om Poetins partij Verenigd Rusland weer wat aantrekkelijker te maken voor de parlementsverkiezingen van december. Die partij is de afgelopen jaren, als gevolg van tal van corruptieschandalen en gebrek aan daadkracht, in het hele land zo impopulair geraakt, dat een overwinning in de grote steden onwaarschijnlijk lijkt. Landelijk zou  de partij op nog maar 53 procent van de stemmen kunnen rekenen. En als Verenigd Rusland verliest, wordt het voor Poetin moeilijk om in maart 2012 een riante overwinning in de presidentsverkiezingen te behalen en is het nog maar de vraag of hij zich daarvoor kandidaat zal stellen.

Het Front  zou een soort suprapartij moeten worden van  Russische ngo’s, vakbonden, beroepsorganisaties, die zich  met nieuwe ideeën rondom haar leider moeten scharen. Op die manier zouden de leden van Verenigd Rusland op de tweede rij komen te zitten.

Een van die beroepsorganisaties was de Russische Post, waarvan alle 400.000 medewerkers massaal in het Front werden opgenomen. Handig natuurlijk, zoveel postbodes die je voor je zaak kunt inzetten. Daarna volgden de componistenbond, de architectenbond, verenigingen van kanker- en aidspatiënten, belangenverenigingen van blinden, doven, invaliden. Het Volksfront groeide met de dag.

Tot afgelopen weekend de voorzitter van de architectenbond, Senja Ass, zijn mond opendeed en zei dat hij ineens ontdekte dat zijn organisatie op de ledenlijst van het Front was geplaatst zonder hij en zijn collega’s daar iets van wisten. Hij dreigde, samen met zo’n honderd vakbroeders, naar de rechter te stappen en uit de bond te treden. De afgelopen dagen werd hij gevolgd door leden van de componistenbond, die hetzelfde beweerden en met hetzelfde dreigden. In de stad Vladimir zijn bewoners van een hele straat lid geworden van het Front en elders in het land treden hele scholen toe.

De huidige gang van zaken doet  denken aan de verkiezingen van vier jaar geleden, toen hele beroepsgroepen werden gedwongen op Verenigd Rusland te stemmen. Een bevriende hoofdarts van een ziekenhuis moest bijvoorbeeld al zijn ondergeschikten dwingen om op die partij te stemmen, omdat dat anders nadelig zou kunnen zijn voor hun carrière. Op eenzelfde manier moesten in de provinciesteden tal van studenten onder toeziend oog van de decaan een kruisje zetten  bij Verenigd Rusland. Op blogs deden ze verslag van die druk.

Door de negatieve publiciteit heeft premier Poetin de onvrijwillige toetreding gisteren veroordeeld. Het zal de groei van het Front niet schaden, want de partijmachinerie draait door. Wel wordt zo langzamerhand duidelijk: de verkiezingen van 4 december worden  heel spannend.