UWV-topambtenaar verhuurt ict’ers van eigen bedrijf aan UWV

Een topambtenaar van het UWV verhuurt ict-personeel van zijn eigen bedrijf aan zijn werkgever UWV. Dit is mogelijk vanwege een “zeer ongebruikelijke en unieke” constructie die het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen zelf heeft ontwikkeld. Het UWV gaat deze nu stopzetten “vanwege de schijn van belangenverstrengeling”.

Dat meldt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. Volgens de zegsman zijn er geen regels of wetten overtreden. Hij benadrukt tegenover persbureau Novum dat er geen sprake is van zelfverrijking. “Wij betreuren dat dit vraagtekens oproept. Vanwege de kritiek dreigt het onhoudbaar te worden.”

De ambtenaar in kwestie is een hoge leidinggevende bij de ict-afdeling op het hoofdkantoor van het UWV. Hij is ook oprichter en eigenaar van A2B, dat ict’ers verhuurt en waarvan het UWV de enige klant is.

Volgens RTL Nieuws strijkt de ambtenaar met de constructie jaarlijks honderdduizenden euro’s op. Dit zou echter tegen de integriteitsregels voor overheidsorganisaties ingaan. Van A2B zijn zes specialisten aan het UWV verhuurd. Hiermee verdient hij jaarlijks zo’n 850 duizend euro. Via bedrijven als IBM zou de ambtenaar nog eens vijf tot tien specialisten aan het UWV verhuren.

Op de ict-afdeling van het UWV werken honderden mensen. Volgens de woordvoerder gaf de topambtenaar geen leiding aan zijn “eigen” mensen. De reden voor de constructie, die het mogelijk maakte dat deze leidinggevende zijn eigen ict’ers kon verhuren, is het feit dat het UWV zelf te veel externen inhuurde. Een van die externen was de ambtenaar. Hij werd daarom gevraagd in vaste dienst te treden. Volgens het UWV droeg hij toen de dagelijkse leiding van zijn bedrijf A2B over aan een medewerker.

Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, CDA en PVV wil dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner de kwestie tot op de bodem uitzoekt. Ook willen ze dat de rijksrecherche de zaak oppakt. “We wachten het onderzoek af”, aldus de UWV-zegsman.