Uitgelicht

Nederland, Amsterdam, 28 oktober 2009 Merlijn Doomernik

Film

Absturz über Gibraltar (Anna Jadowska, 2009, Polen). Historisch drama over de laatste dagen van generaal Wladyslaw Sikorski, leider van de Poolse regering in ballingschap tijdens WO II. Hij werd in ’43 slachtoffer van wat wellicht een moordaanslag was in opdracht van zijn geallieerde bondgenoten Churchill en/of Stalin. (Zie ook onder Informatief). Arte, 20.15-21.40u.

Horton Hears a Who! (Jimmy Hayward en Steve Martino, 2008, VS). Animatiefilm naar het boek van Dr. Seuss. Olifant Horton hoort een stem als er een spikkel langs zijn oor vliegt. Hij rent die achterna en krijgt contact met Who-ville, het stadje dat gevestigd is op de spikkel ter grootte van een stofje. De schurk in Horton is een kangoeroe die koste wat kost haar kind wil beschermen tegen wat zij ziet als gevaarlijke vreemdelingen. Zeer goede animatie van Fox-studio, vooral de weergave van het Escher-achtige stadje Who-ville. Met de stemmen van o.a. Jim Carrey en Carol Burnett. RTL4, 20.30-22.15u.

Easy Rider (Dennis Hopper, 1969, VS). Jack Nicholson (die de komende weken in het zonnetje wordt gezet op Nederland 2 en in het Amsterdamse EYE) speelt een advocaat die de conventionele weg kwijt is in invloedrijke road-movieklassieker. Met Dennis Hopper en Peter Fonda als gemotoriseerde hippies. Muziek van The Byrds, The Band, Jimi Hendrix, Steppenwolf. Ned.2, 23.25-01.00u.

Original Sin (Michael Cristofer, 2001, VS/Frankrijk). Verfilming van Waltz Into Darkness van Cornell Woolrich, een roman die al in 1969 door François Truffaut werd verfilmd als La sirène du Mississippi. De lippen van Angelina Jolie zijn het enige moderne in deze film. Zij speelt de in Amerika bestelde bruid van koffieplantage-eigenaar Antonio Banderas in het Cuba van eind negentiende eeuw en ontpopt zich tot bedriegster in een plot vol bedrog. SBS6, 23.50-02.00u.

Arlington Road (Mark Pellington, 1999, VS). Thriller met Jeff Bridges als rancuneuze weduwnaar annex door samenzweringstheorieën geobsedeerde hoogleraar. Hoe kwaadaardig zijn de keurige overburen Tim Robbins en Joan Cusack? BBC 1, 00.30-02.20u.

Blue Car (Karen Moncrieff, 2002, VS). Regiedebuut van Moncrieff is sensitief coming-of-age-drama over getourmenteerd poëzietalent (Agnes Bruckner) dat in bescherming wordt genomen door haar leraar Engels (David Strathairn). BBC 2, 01.35-02.55u.

Informatief

Churchills Verrat an Polen. Op 4 juli 1943 stortte een vliegtuig met aan boord de Poolse generaal Sikorski in de Middellandse Zee. Op de piloot na stierven alle inzittenden. Volgens de Britten een ongeluk, maar er bestaat nog steeds twijfel over de werkelijke toedracht. Zowel Churchill als Stalin kwam de dood van Sikorski goed uit: de generaal beschuldigde de Britse premier van verraad aan Polen omdat die zijn land aan Stalin had beloofd; Stalin was beducht voor het door Sikorski geëiste onderzoek naar de moord op 22.000 Poolse officieren bij Katyn. Volgens deze film is er nauwelijks ruimte mogelijk voor een andere conclusie dan dat Sikorski’s dood het gevolg was van een moordaanslag. Arte, 21.40-22.36u.

Leute heute spezial: eine Fürstin für Monaco. Samenvatting van de burgerlijke huwelijksvoltrekking tussen prins Albert II van Monaco en Charlene Wittstock.ZDF, 22.30-23.00u.

Amusement

Toren C. Margôt Ros en Maike Meijer in de laatste aflevering van dit seizoen. Nog één keer kruipen ze in de huid van personages die vervolgens ontmaskerd worden door het blootleggen van een kwetsbare plek. Genante situaties troef. Ned.3, 21.25-21.55u.

Miranda. Nog meer genante situaties in deze Britse komische serie die min of meer gebaseerd is op de relationele lotgevallen van de qua uiterlijk niet bovenmatig aantrekkelijke Miranda Hart. Als haar vroegere schoolvriendinnetje promotie maakt, wil Miranda’s moeder dat ook zij een behoorlijke baan zoekt. Miranda besluit te solliciteren naar de functie van salesmanager in een grootwinkelbedrijf.Ned.3, 21.55-22.30u.

De vloer op. Improvisatieprogramma. Regisseur Peter de Baan bereidt met verschillende tekstschrijvers scènes voor die vervolgens door acteurs worden gespeeld. Vanavond met Margôt Ros, Jeroen Spitzenberger, Gijs Scholten van Asschat, Saskia Temmink, Peter Blok, Laura de Boer en Sanne den Hartogh. Ned.2, 22.55-23.25u.

3 on stage: vooruitblik North Sea Jazz Festival. Vooruitblik op het North Sea Jazz Festival met bijzonder NSJ-archiefmateriaal van artiesten die ook dit jaar optreden. Met Alain Clark, Jonathan Jeremiah & Het Metropole Orkest, Rumer & Het Metropole Orkest, Larry Graham & Graham Central Station en Janelle Monáe. Presentatie: Sylvana Simons, Winfried Baijens en Andrew Makkinga.Ned.3, 23.45-00.40u.