Tweede 'ja' van Grieken

Het parlement heeft gedaan wat vanuit het buitenland werd opgedragen.

Maar de meeste Grieken steunen de plannen niet.

Het centrum van Athene werd gisteravond routineus schoongeveegd. De meeste demonstranten zijn naar huis. Het parlement heeft gisteren, zoals verwacht, opnieuw met een krappe meerderheid ‘ja’ gezegd. Dit keer op een pakket wetten om de bezuinigingen en privatiseringen versneld uit te kunnen voeren. Van de 286 parlementariërs die hun stem uitbrachten stemden er 155 voor en 136 tegen. Goedkeuring was noodzakelijk om te voorkomen dat de overheid binnen een paar weken geen betalingen meer kan doen. Een faillissement van het land is uitgesteld.

Het moet gek lopen willen de Europese ministers van Financiën en het IMF nu nog besluiten om het volgende deel van de lening – 12 miljard euro – deze maand niet uit te betalen. Acute betalingsproblemen zijn daarmee voorlopig vermeden.

Er is succesvol tijd gekocht, maar van blijdschap of opluchting blijkt niets. Na alle spanning ontbreekt de climax. Het parlement heeft het hoofd gebogen en gedaan wat vanuit het buitenland werd voorgeschreven.

„Ik had liever gehad dat ze met z’n allen ‘nee’ hadden gezegd”, zegt Alexey Mackiewicz (20). „Daarmee maak je tenminste een duidelijk statement. Het afgelopen jaar heb ik het gevoel dat wij Grieken ons land niet meer zelf bestuderen, we doen alleen nog wat anderen ons opdragen en in het belang van anderen.” Hij studeert muziek, geen economie, benadrukt hij, „maar iedere econoom vertelt ons dat dit geen echte oplossing is. De staatsschuld wordt op deze manier alleen maar hoger.”

Ook uit verklaringen van parlementsleden bleek gisteren dat de stemming wat hen betreft niet ging over een echte oplossing voor de zware economische problemen. Een lid van regeringspartij Pasok, Vasso Papandreou (geen familie van de premier) sprak haar twijfel hardop uit. „Ik doe dit omdat het mijn patriottische plicht is”, zei ze. Maar voegde eraan toe dat ze denkt dat Duitsland intussen voorbereidingen treft om de gevolgen van een Grieks faillissement op Duitse banken te verminderen.

Uit peilingen blijkt dat de overgrote meerderheid van de Grieken de huidige bezuinigings- en privatiseringsplannen niet steunt. De belastingdruk wordt hoger, de overheidsuitgaven lager. De werkloosheid zal stijgen. Mackiewicz overweegt net als veel leeftijdsgenoten zijn heil in het buitenland te zoeken. Waar weet hij nog niet.

    • Marloes de Koning