Talibaan in München

Amerikaanse diplomaten en Talibaan-leiders ontmoetten elkaar vorig jaar in een dorp bij München.

Het gesprek op 28 november duurde elf uur. Daarna was er nog een ontmoeting in Qatar, en begin mei nog één Duitsland. Hoewel de Amerikaanse regering vorige week al bevestigde dat zij besprekingen met de Talibaan voert, was er tot nog toe niets bekend over dit overleg. Gisteren lichtte de internationaal gerespecteerde Pakistaanse journalist en Talibaan-kenner Ahmed Rashid een tipje van de sluier op, in The Financial Times. Rashid waarschuwt voor speculaties over de inhoud van de gesprekken of de namen van de deelnemers. Dat zou niet alleen het vredesoverleg kunnen bemoeilijken, maar ook de betrokkenen in gevaar brengen. Groepen als de terreurorganisatie Al-Qaeda hebben er belang bij de besprekingen te saboteren. (NRC)