Sterke prijsdaling maïs kan voedselinflatie temperen

Maïs daalde gisteren fors in prijs. Amerikaanse boeren blijken meer land te hebben ingezaaid dan verwacht. Ondanks het natte weer.

A worker cleans corn in a market in Managua, on June 22, 2011. Nicaraguan government authorized the import of 20,000 tonnes of duty-free white maize from US and Mexico, to put downward pressure on grain prices, which have increased because of production shortfalls, an official said. AFP PHOTO/Elmer MARTINEZ AFP

De prijs van maïs beleefde gisteren zijn sterkste daling in 15 jaar tijd, nadat een rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw een veel groter dan verwachte aanplant van het gewas had gemeld. In reactie op het verschijnen van het rapport gingen ook de prijzen van tarwe en soja naar beneden.

De handel in maïscontracten op de toonaangevende beurs van Chicago moest gisteren worden stilgelegd nadat de prijsdaling zijn toegestane maximum had bereikt. De contractprijs voor een bushel (28 kilogram) maïs was met 10 procent gedaald naar 6,21 dollar. Maïs wordt in Amerika voor een belangrijk deel verbouwd als grondstof voor bio-ethanol, dat door benzine wordt gemengd.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw meldde gisterochtend dat er in totaal 37,3 miljoen hectare land was ingezaaid met maïs, 2 procent meer dan vorig jaar. Vooral in de staten Nebraska, Iowa en South-Dakota groeide het areaal maïs. Ook tarwe en katoen zijn in de VS meer geplant. Soja juist minder. Boeren verwachten een betere prijs te krijgen voor maïs en tarwe dan voor soja. Zo passen ze hun zaaiplan jaarlijks aan de marktverwachtingen aan.

Voor veel handelaren kwamen de cijfers van het ministerie van Landbouw als een verrassing. Op 13 juni had het ministerie nog gemeld dat de maïsoogst dit jaar waarschijnlijk zou tegenvallen. Als gevolg van het aanhoudend natte weer, en overstromingen van de Mississippi en de Missouri, verwachtte het ministerie minder aanplant van het gewas.

Daarbij vielen ook de voorraadcijfers van de diverse gewassen mee, die eveneens gisterochtend werden gepubliceerd. Uit die cijfers bleken de voorraden maïs en tarwe weliswaar gedaald, maar niet zo erg als verwacht. Onder handelaren temperde het de verwachting dat er schaarste dreigt voor deze grondstoffen, en dat de prijzen als gevolg daarvan zullen stijgen.

Als de gestegen aanplant van maïs en tarwe in de VS later dit jaar ook leidt tot een hogere opbrengst, zou de verwachte voedselinflatie mee kunnen vallen. Het afgelopen jaar zijn de prijzen van agrarische grondstoffen sterk gestegen, met als gevolg dat levensmiddelen als brood, vlees, bier in prijs stijgen.