Speel het nieuws: Teheran

Het spel hierboven is gebaseerd op Córdoba van Reiner Knizia. Deze versie, Teheran, speelt zich niet af in Spanje, maar in Iran.

Setting

De Iraanse regering en de oppositie vechten om de macht op internet. Welke kant wint?

Onderdelen

7 websitefiches met de waarden 1-7. Twee sets met kaarten, elk met de waarden 1-10.

Spelidee

De ene speler speelt met tien Iraanse YouTube-meiden, de andere met tien Iraanse conservatieve leiders. Ze leggen om beurten een kaart naast een website. Als alle kaarten zijn gespeeld, is de speler met het grootste puntenaantal naast een website de baas over die site. De speler met het hoogste totaal aantal punten op zijn sites wint.

Voorbereiding

De zeven websites worden neergelegd in een lijn tussen de spelers. Elke speler schudt zijn kaartenset en gebruikt ze als zijn eigen stapel, met de speelkant naar beneden. Elke speler trekt de bovenste kaart van de stapel en kijkt ernaar.

Spel

De beginnende speler legt zijn kaart met de speelkant naar beneden neer naast een van de websites en trekt die naar zich toe, om te laten zien dat hij er de controle over heeft. Aan het eind van zijn beurt trekt hij een nieuwe kaart. Dan legt de andere speler zijn kaart naast een van de websites, en trekt weer een nieuwe kaart. Op deze manier wisselen de spelers elkaar af.

Wanneer beide spelers ten minste een kaart bij dezelfde website hebben gelegd, worden alle kaarten bij deze website omgedraaid. Alle kaarten die verder bij de site worden gelegd, worden direct met de speelkant naar boven gelegd. De website gaat naar de speler met het hoogste totaal aantal punten bij de website. Bij gelijkspel wint de speler die begint altijd.

Belangrijk: Een speler mag geen kaart neerleggen naast een website waar zijn tegenstander net een kaart heeft neergelegd.

Einde van het spel

Het spel is afgelopen als alle kaarten op zijn. Beide spelers tellen de punten van de websites die zij controleren. Degene met het hoogste aantal punten wint het spel. Bij gelijkspel wint de speler die de website Blogger (1 punt) beheert.

Tip: Speel twee keer, waarbij elke speler één keer begint. Tel de scores van beide potjes bij elkaar op. Variatie: Speel met drie kaarten in de hand. Elke keer als er een kaart is gespeeld, wordt er een kaart bijgetrokken.