Sotheby's saneert vestiging in A'dam

Bij Sotheby’s in Amsterdam zullen geen veilingen meer worden gehouden. Het veilinghuis moet zijn personeelsbestand inkrimpen en verhuist naar een kleiner pand. De gesaneerde vestiging moet contacten met klanten onderhouden en interessante objecten zoeken voor veilingen bij Sotheby’s in bijvoorbeeld Londen of New York. Dat heeft de directie in New York besloten.

Sotheby’s concentreert zich op nieuwe markten, met name China. Mark Grol, directeur Sotheby’s Nederland, was na het bekendmaken van het besluit niet bereikbaar voor commentaar. Wel liet hij gisteren, toen er in het veilingcircuit al geruchten gingen over een sanering, weten: „Het onder controle houden van kosten is een onderdeel van elk beursgenoteerd bedrijf.”

Ook de vestiging in Italië wordt gesaneerd. Samen met Nederland moeten 23 werknemers verdwijnen. Bij Sotheby’s in Amsterdam werkten nog vijftien mensen, vijf kunstexperts en tien ondersteunende personeelsleden. In 2009 verdwenen bij een grootscheepse reorganisatie al vijftig van de 65 arbeidsplaatsen. Het veilinghuis ging toen terug van twaalf veilingen per jaar naar twee.

Sotheby’s, dat in veertig landen actief is, vestigde zich in 1972 in Nederland en nam in 1974 het Amsterdamse veilinghuis Mak van Waay over. Het bedrijf was jarenlang marktleider in Nederland. In 2010 zette het bedrijf 25,8 miljoen euro om, 9,4 miljoen meer dan in 2009. Een veiling met eigentijdse kunst uit de Peter Stuyvesant Collectie bracht het recordbedrag van 13,6 miljoen euro op. Maar de Sotheby’s-directie in New York verwacht niet dat dergelijke „unieke verkopen van collecties van één eigenaar in de nabije toekomst zullen worden herhaald”.

Jop Ubbens, directeur van Christie’s Nederland, dat dit jaar in Amsterdam 22 veilingen organiseert, reageert geschokt. „Een concurrent houdt je scherp. Voor het kunstklimaat in Nederland is dit vrij heftig nieuws. Wij moeten voortaan als enige grote veilinghuis de kar trekken.”

Ook voor Talita Teves, eigenaar van Amsterdam Auctioneers Glerum, het derde veilinghuis in Nederland, komt het nieuws onverwachts. „Heel erg jammer. Sotheby’s is een prachtig bedrijf en een grote toevoeging aan de veilingmarkt hier.”