‘Soedan gaat door met militaire operaties in grensgebied met Zuiden’

Caption: Sudanese President Omar Hassan al-Bashir is seen in Khartoum, after returning from China, July 1, 2011. REUTERS/ Mohamed Nureldin Abdallah (SUDAN - Tags: POLITICS) De Soedanese president Omar Hassan al-Bashir. Foto Reuters / Mohamed Nureldin Abdallah

Het Soedanese leger zet zijn militaire operaties op de grens van Noord- en Zuid-Soedan voort.

Dat heeft de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir vandaag gezegd, meldt staatspersbureau SUNA. Hiermee lijkt de staatsman, die net terug is van een bezoek aan handelspartner China, een noordelijke regeringsfunctionaris tegen te spreken. Die meldde eerder deze week dat er “in principe” een staakt-het-vuren was afgekondigd in de regio Zuid-Kordofan.

Het noordelijke leger vecht al sinds vorige maand in Zuid-Kordofan tegen gewapende groepen die gelieerd zijn aan Zuid-Soedan, dat volgende week zaterdag officieel onafhankelijk wordt. Volgens het humanitaire bureau van de Verenigde Naties, OCHA, zouden bij gevechten huizen zijn platgebrand, landmijnen gelegd en op grote schaal humanitaire hulpvoorraden geplunderd zijn.

Ook in het betwiste olierijke gebied Abyei vochten noordelijke en zuidelijke troepen tegen elkaar. Hierdoor ontvluchtten duizenden mensen de regio. Woensdag nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan om 4.200 Ethiopische VN-vredessoldaten in te zetten in de betwiste Soedanese regio Abyei. Vorige maand leken de spanningen tussen Noord- en Zuid-Soedan te escaleren, toen Khartoum troepen stuurde om het gebied in te nemen. Op 20 juni stemden de leiders van Noord- en Zuid-Soedan in met de terugtrekking van troepen uit de betwiste regio. De VN-troepenmacht moet zes maanden toezien op de terugtrekking van de troepen van Khartoum en het toezien op de veiligheid het gebied.