Sjarapova weer in Wimbledonfinale

Maria Sjarapova is na zeven jaar terug in de finale van Wimbledon. De 24-jarige Russin maakte in 2004 naam door als tiener het belangrijkste grandslamtoernooi op haar naam te schrijven. Het leek er destijds op dat ze het vrouwentennis voor lange tijd zou kunnen gaan domineren. Maar mede door een hardnekkige schouderblessure werd de krachttennisster de afgelopen jaren ver teruggeworpen.

Sjarapova is dit jaar op Wimbledon weer favoriet en versloeg gisteren in de halve finale de Duitse Sabine Lisicki ondanks een matig optreden in twee sets: 6-4 en 6-3. „Het is ongelooflijk om na zoveel jaren weer terug te zijn in de Wimbledonfinale”, zei Sjarapova. „Maar ik ben nog niet tevreden. Ik heb meer te doen hier.”

Het contrast met het spontane meisje dat op zeventienjarige leeftijd Wimbledon won en de zelfverzekerde vrouw die nu glorieert op de All England Club is groot. Sjarapova is van een keihard werkend talent veranderd in een koele vrouw. Commercieel gezien was Sjarapova buiten de baan al enige tijd de absolute nummer één van het vrouwentennis. Maar nu is ze ook sportief gezien weer een klasse apart. Toppers als Serena en Venus Williams en Kim Clijsters waren niet fit genoeg om Sjarapova te kunnen stuiten.

Sjarapova speelt morgen in de eindstrijd tegen de 21-jarige Petra Kvitova. De Tsjechische speelster won in drie sets van Victoria Azarenka : 6-1, 3-6 en 6-2. Kvitova bereikte vorig jaar de halve finales van Wimbledon. Kvitova is de huidige nummer acht van de wereldranglijst en is de eerste linkshandige speelster in de Wimbledonfinale sinds Martina Navratilova in 1994. De voormalige kampioene zat gisteren als toeschouwer langs het centercourt.

In het juniorentoernooi bereikte het vijftienjarige Nederlandse talent Indy de Vroome gisteren de kwartfinales. Ze won overtuigend in twee sets van de Japanse juniore Risa Ozaki: 6-0 en 6-1.

    • Koen Greven