Schultz onderzoekt mogelijke vervanging CBR- ‘drukmiddel’

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen werkt de mogelijkheid uit voor een organisatie die het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen tijdelijk kan vervangen. Het CBR dat zich al langer in een financiële en bestuurlijke crisis bevindt, heeft volgens de minister de zaken nog steeds niet op orde.

Dat schreef Schultz vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Begin dit jaar stelde zij vast dat er ingrijpende veranderingen moesten worden doorgevoerd om de organisatie weer gezond te maken. Volgens een rapport van adviesbureau Twynstra en Gudde dat eind januari verscheen, moet fors worden versoberd binnen de organisatie anders loopt het CBR de kans failliet te gaan. Volgens het onderzoek zijn de moeizame arbeidsverhoudingen en de ruimhartige pensioenregeling het grootste probleem binnen het CBR.

Schultz kondigde al in januari aan om aanvullende maatregelen te treffen als in juni de geboekte vooruitgang te gering was. Volgens de minister zijn verschillende zaken inmiddels wel verbeterd, maar omdat er echter nog altijd geen overeenstemming is over een versoberde pensioenregeling, wordt nog altijd niet geheel voldaan aan de voorwaarden van Schultz.

Daarom gaat de minister praten met publieke en private organisaties. Schultz: “Het heeft mijn voorkeur om het CBR voort te laten bestaan, maar dan zal wel aan mijn voorwaarden moeten zijn voldaan.” De minister komt in oktober met haar definitieve oordeel, meldt persbureau Novum.

Volgens parlementair redacteur Oscar Vermeer van NRC Handelsblad probeert Schultz met deze brief alleen maar extra druk te zetten op het CBR:

“De brief van Schultz is onderdeel van een tactiek om meer druk te zetten op het CBR. Zo geeft Schultz het signaal dat de organisatie op de goede weg zit, maar dat zij niet snel tevreden is. In januari liet de minister weten bovenop het dossier te zitten en dat er maandelijks gerapporteerd zou worden over de voortgang. Door in oktober met haar definitieve oordeel te komen, geeft ze het CBR nog een paar maanden de tijd. Het CBR bestaat al zo lang, het vervangen zou een hele grote klus zijn.”

    • Hans Klis