Saab sluit weer een miljoenenlening

Met het geld hoopt Saab de fabriek in Trollhättan binnen twee weken weer op te starten.

De miljoenen om het Zweedse automerk Saab in leven te houden, komen deze keer van de Bahama’s. Saab-eigenaar Swedish Automobile maakte gisteren bekend dat het een lening van 25 miljoen euro heeft gesloten met Gemini Investment Fund, een investeringsfonds op de Bahama’s.

Met al het geld dat Swedish Automobile-topman Victor Muller deze en vorige week heeft binnengehaald, hoopt Saab de fabriek in Trollhättan binnen twee weken weer op te starten. Eerder deze week verkocht Saab het eigen vastgoed aan Zweedse investeerders. Die transactie levert Saab 28 miljoen euro op. De autofabrikant huurt het vastgoed vervolgens terug. Daarnaast werd een overeenkomst gesloten met een onbekend Chinees bedrijf voor de levering van 582 auto’s, voor 13 miljoen euro.

Vorige week werd bekend dat er geen geld meer was om de werknemers te betalen. Door geldgebrek ligt ook de fabriek van Saab al maanden stil. Leveranciers weigeren nog langer aan de autofabrikant te leveren omdat zij nog geld van het bedrijf krijgen. De salarissen van het personeel zijn gisteren door Saab betaald. Als het geld van de overeenkomsten binnen is, wil Saab de leveranciers betalen en afspraken maken over toekomstige leveringen. Eerder sloot Saab al een overeenkomst met de Chinese bedrijven Pangda en Yougman, die samen een meerderheidsbelang willen nemen. (NRC)