Rotterdam wil inspelen op Braziliaanse groei

Rotterdam is voor de tweede keer binnen een jaar op handelsmissie in Brazilië. Het land biedt volop kansen voor de Rotterdamse haven, zegt directeur Hans Smits.

In Brazilië kan een burgemeester helpen deuren te openen voor Nederlandse bedrijven. Dat constateert de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. „Omdat de politiek hier nog altijd een grote rol speelt in de economie”, zegt hij.

Aboutaleb is deze week met een handelsmissie in Brazilië om Rotterdam en haar haven te promoten. Hij bezoekt olieconcerns als Petrobras en EBX en chemiebedrijf Braskem.

Het is het tweede bezoek aan Brazilië van de burgemeester, die het land in november ook met een handelsmissie aandeed. Na Rio de Janeiro, het hart van de Braziliaanse oilie-industrie, bezoekt hij São Paulo. In zijn kielzog is ook Hans Smits meegereisd, de directeur van het Rotterdams havenbedrijf.

Niet toevallig opent Petrobras, een van de grootste oliebedrijven ter wereld, dit najaar zijn Europese hoofdkantoor in Rotterdam. „Ze willen vanuit Rotterdam vooral handelen in olie”, zegt Aboutaleb, die maandag nog overleg had met het concern in Rio de Janeiro. „Je praat dan over een omzet van enkele miljarden. Dat is ook gunstig voor de staatskas.”

Mogelijk volgen meer Braziliaanse concerns. Een potentiële kandidaat is Electrobras. Deze energiegigant zou nadrukkelijk naar Rotterdam kijken. Aboutaleb: „Het levert niet meteen grote hoeveelheden banen op, maar wel werk voor professionals zoals advocaten en accountants.”

Een andere onderneming die onderweg is naar Rotterdam is Braskem. Deze plasticproducent en dochter van het conglomeraat Odebrecht heeft vergaande plannen voor het openen van een fabriek die „wel een paar honderd banen op zou kunnen leveren”, aldus de burgemeester.

De toegenomen interesse voor Brazilië is begrijpelijk. Sinds vorig jaar is het land de zevende economie ter wereld. Het behoort tot de grootste soja- en vleesexporteurs. Vorig jaar groeide de economie met 7,5 procent. De komende tijd zit Brazilië, na de vondst van grote olievelden enkele jaren geleden, in de top-10 van olieproducerende landen.

Staatsonderneming Petrobras speelt daarin een sleutelrol. Het bedrijf maakte afgelopen dinsdag nog bekend opnieuw een groot olieveld te hebben ontdekt, in het Campos-bassin op 190 kilometer afstand van de kust van Rio de Janeiro.

Volgens Aboutaleb moeten Nederland en Rotterdam anticiperen op de verdere opkomst van Brazilië. „De Braziliaanse olie-industrie heeft platforms, opslag, pijpleidingen en schepen nodig. Wij kunnen hier een rol in spelen”, zegt Aboutaleb.

Zo zou het Rotterdamse havenbedrijf bijvoorbeeld deels het management kunnen doen van Braziliaanse havens, suggereert directeur Hans Smits. Bijvoorbeeld in Suape, een van de grootste havens van het land, in het noordoostelijke Pernambuco.

Smits: „Je kunt denken wat betreft management aan een fifty-fifty verdeling. Daarna zou de samenwerking kunnen worden uitgebreid, zoals we dat in Oman hebben gedaan.” Sinds 2004 is de Sohar Industrial Port Company in Oman voor 50 procent eigendom van het Havenbedrijf Rotterdam.

Zulke stappen zijn in een bureaucratisch land als Brazilië niet eenvoudig te zetten. „Je praat met de federale overheid, met de regionale overheid, met ondernemingen. Brazilië is een groot, complex land”, constateert Smits diplomatiek.

Rotterdam is overigens nu al een belangrijke haven voor Brazilië, onder meer voor haar uitvoer van ijzererts en biobrandstoffen naar Europa. Daar moet in de toekomst meer uit te halen zijn, verwacht Smits: „De Braziliaanse economie is voor een belangrijk deel gebaseerd op biobrandstoffen. Op de lange termijn zien wij in Rotterdam mogelijkheden voor een chemie-industrie die op biobrandstoffen draait. De Braziliaanse ontwikkelingen zullen Rotterdam beïnvloeden, dat is onontkoombaar.”