Rechters spreken elkaar tegen in Chipsholzaak

Drie betrokken rechters in de slepende Chipsholzaak hebben deze week tegenstrijdige verklaringen afgelegd over hun overplaatsing in 2006. Hiermee komen er steeds meer aanwijzingen dat de functiewisselingen op curieuze wijze tot stand kwamen.

De zaak draait om een geschil tussen het bedrijf Chipshol van vader en zoon Jan en Peter Poot en de luchthaven Schiphol. Chipshol is een grondontwikkelingsbedrijf met grond rond de luchthaven Schiphol. Door een rechterlijke beslissing in 1996 raakten ze een groot deel van de grond kwijt. Chipshol zegt dat het daarna jarenlang werd tegengewerkt door onder meer de Staat en Schiphol bij het ontwikkelen van de grond die ze nog wel in bezit hadden.

De Haarlemse rechter Nol Monster bepaalde in 2005 dat Schiphol het bedrijf Chipshol een schadevergoeding moest betalen. De rechtbank moest alleen nog vaststellen hoe hoog het bedrag was dat Schiphol moest betalen. Vlak voor deze zaak in 2007 zou plaatsvinden werden rechter Monster en zijn twee collega’s vervangen. Drie nieuwe rechters onder leiding van Douwe Ruitinga stelden de schade vervolgens op 16,5 miljoen euro. Veel minder dan het door Chipshol geschatte bedrag van 97,5 miljoen euro.

Chipshol probeert met de getuigenverhoren te achterhalen wat er binnen de Haarlemse rechtbank gebeurd is. De Chipshol-affaire heeft inmiddels de twee voormalige rechters, Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch, in problemen gebracht. Tegen hen loopt een onderzoek wegens meineed. Uiteindelijk wil Chipshol een claim indienen bij de staat vanwege de tegenwerking.

Voormalig rechter Nol Monster vertelde deze week dat hij zich nog precies herinnerde hoe hij eind 2006 de zaak Chipshol uit handen gaf. Hij wist dat hij van de sector civiel naar de strafsector moest overstappen. Toen stapte hij naar zijn collega Douwe Ruitinga en vroeg of hij zin had om de zaak te doen. Dat was een kort gesprek van twee, drie minuten, vertelde Monster. „Ik kreeg een bevestigend antwoord.” Maar Ruitinga vertelde gisteren dat hij helemaal niet met collega Monster over de zaak had gesproken. Rond Sinterklaas 2006 was hij even zijn kamer uitgelopen. Toen hij terugkwam, lag er een stapel stukken in zijn bakje op zijn bureau. „Dat bleek het dossier van de zaak Chipshol / Schiphol.” Ruitinga had geen idee wie het dossier in zijn kamer had gelegd, maar hij begreep dat het de bedoeling was dat hij die zaak zou doen.

Monster verklaarde eerder dat zijn overstap van de civiele sector naar de strafsector onderdeel was van standaardbeleid, waarbij iedere rechter om de zoveel tijd moest rouleren. Ook toenmalige president van de Haarlemse rechtbank Frits Bakker zei een dag later dat er een roulatiebeleid bestond. Bakker zei dat rechter Ruitinga was vrijgesteld van rouleren, omdat hij als civiel specialist was aangenomen. Gisteren zei Ruitinga dat hij helemaal niet als specialist was aangenomen, maar dat hij dat later pas werd.