Proces tegen Strauss-Kahn wankelt

De zaak tegen Dominique Strauss-Kahn, de voormalige IMF-topman die wordt verdacht van poging tot verkrachting, staat op losse schroeven, zo meldt The New York Times vandaag. Het Openbaar Ministerie vindt volgens de krant het kamermeisje dat hem heeft beschuldigd, op veel punten niet geloofwaardig.

Strauss-Kahns advocaten hadden gistermorgen al aangekondigd dat er later vandaag een ingelaste zitting is. Zij willen de rechter vragen de regels waaronder Strauss-Kahn op borgtocht is vrijgelaten, te versoepelen.

Als het gedetailleerde bericht van The New York Times wordt bevestigd, betekent dit een spectaculaire wending in de zaak tegen Strauss-Kahn, de gedroomde kandidaat van Frans links om volgende jaar president Sarkozy uit te dagen.

Volgens de krant heeft het Openbaar Ministerie voldoende bewijzen verzameld om te bewijzen dat er seksueel contact is geweest tussen Strauss-Kahn en het kamermeisje, een 32-jarige vrouw die geboren is in Guinee. Maar tegelijkertijd zijn er bij de gerechtelijke autoriteiten grote twijfels gerezen aan haar geloofwaardigheid.

Veel vraagtekens roept een telefoontje op van het kamermeisje aan een gevangen man, de dag nadat Strauss-Kahn in het Sofitel in Manhattan haar zou hebben proberen te verkrachten. In dit opgenomen gesprek zegt de vrouw dat er mogelijk financieel voordeel te behalen is met een aanklacht tegen Strauss-Kahn.

Ook is onduidelijk waar de 100.000 dollar vandaan komt die de afgelopen twee jaar is gestort op haar bankrekening, onder andere door de gevangen man met wie ze belde. De vrouw betaalt iedere maand ook honderden dollars aan vijf telefoonmaatschappijen voor het gebruik van vijf mobieltjes. Dit doet vermoeden dat zij, direct of indirect, is betrokken bij drugshandel en/of het witwassen van crimineel geld.

Een derde probleem zijn onwaarheden die zij aan het Openbaar Ministerie vertelde over haar asielaanvraag. Medewerkers van het OM zeiden tegen The New York Times dat de vrouw blijft volhouden dat Strauss-Kahn heeft geprobeerd haar te verkrachten, maar dat zij sinds 14 mei, de dag van het incident, bij herhaling heeft gelogen.

De Franse politiek is in rep en roer door dit nieuws, dat vanmorgen nog niet officieel was bevestigd. Sommige medestanders van Strauss-Kahn, die door een Franse vrouw is beschuldigd van een eerdere poging tot verkrachting, willen dat de Socialistische Partij de deadline voor de aanmelding van kandidaten opschort. Die is nu 13 juli.