In beeld

Polen neemt stokje over van EU-voorzitter Hongarije

Polen is sinds vanochtend de nieuwe tijdelijke voorzitter van de Europese Unie. Het land neemt het stokje over van Hongarije, dat van januari tot juni de EU voorzat. Het voorzitterschap van Hongarije was omstreden door de invoering van een strenge perswet en een nieuwe nationalistische grondwet. Polen begint op een positievere noot aan zijn nieuwe functie binnen de EU. Het is de eerste keer dat het land het roulerende voorzitterschap heeft sinds de toetreding in 2004. Volgens de voormalige Poolse premier Jerzy Buzek, nu eurocommissaris, is het de taak van Polen om het enthousiasme in de EU terug te brengen nu de lidstaten verwikkeld zijn in een financiële crisis.
Het Poolse presidentiële paleis werd vannacht verlicht met de gekleurde pijlen van de EU en Polen.
Marcin Lobaczewski / AFP
De Poolse president Bronislaw Komorowski (tweede van rechts) woonde vannacht de verlichting van het presidentiële paleis in Warschau bij.
Czarek Sokolowski / AP
Czarek Sokolowski / AP
Czarek Sokolowski / AP
In de Oude Stad in Warschau werden donderdagavond lantaarns opgelaten om het Poolse voorzitterschap te vieren.
Czarek Sokolowski / AP
De voorzitter van het Europese parlement Jerzy Buzek (L) en eurocommissaris Viviane reding (R) openen het regionale kantoor van de EU in Warschau.
Maciej Swierczynski / Reuters
De Poolse premier Donald Tusk wacht op zijn Hongaarse collega Viktor Orban net voor de inauguratieceremonie.
Kacper Pempel / Reuters
In het atrium van het hoofdkantoor van de Europese Commissie hangt een vlag van het Poolse voorzitterschap.
Thierry Roge / Reuters
De Hongaarse premier Viktor Orban houdt samen met zijn Poolse collega Donald Tusk de vlag van de Europese Unie vast bij de overdracht van het EU-voorzitterschap in Warschau.
Janek Skarzynski / AFP