pas verschenen

De Jeugd van Tegenwoordig: Handboek der Jeugd. Nijgh & Van Ditmar, 192 blz. € 9,95

Sinds hun stormachtige entree in de Nederlandse muziekscene hebben P. Fabergé, Vieze Fur en Willie Wartaal en de Neger des Heils, oftewel De Jeugd van Tegenwoordig, drie cd's gemaakt. Handboek der Jeugd biedt de juiste teksten van hun nummers.

Euripides: Hippolytos. Vert. Theo van de Vliet, Chaironeia, 98 blz. € 14,25

De Hippolytos van Euripides (480-406 v.C.) is net als de Medea een tragedie van liefde en wraak. Ook hier voelt de vrouw, in dit geval Faidra, zich verraden in haar liefde voor haar stiefzoon Hippolytos, die haar avances radicaal afwijst. Om vernedering te vermijden besluit Faidra tot zelfmoord en sleurt haar stiefzoon mee in de afgrond.

Stephen Fry: De Fry Kronieken. Autobiografie (The Fry Chronicles. An Autobiography). Vert. Henny Corver, Thomas Rap, 448 blz. € 24,90

‘Voor wie alles wil weten over de hoogtijdagen van de Britse comedy, biedt Fry’s autobiografie een bruisend geschreven blik achter de schermen: warts and all, zoals dat heet.’ (Bart Funnekotter, Boeken, 10.12.10)

David Leavitt: De verloren taal der kranen (The Lost Language of Cranes). Vert. Rien Verhoef, De Harmonie, 320 blz. € 19,90

Leavitt beschrijft in zijn klassieke debuutroman uit 1986 een beslissende fase in het leven van een New Yorks gezin. Een huwelijk komt op losse schroeven te staan wanneer de zoon laat weten homo te zijn.

Plutarchus: Biografieën V. Vert. Gerard Janssen. Chaironeia, 252 blz. € 23,95

Dit vijfde deel bevat de levensbeschrijvingen van Perikles, Alkibiades, Fabius Maximus, Coriolanus en Artoxerxes. Alle biografieën zijn doorspekt met anekdotes.