Overdrachtsbelasting gaat een jaar fors omlaag

De overdrachtsbelasting, de belasting die je moet betalen als je een huis koopt, gaat fors omlaag.

Om de woningmarkt weer op de rails te krijgen, verlaagt het kabinet de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent, waarschijnlijk voor een jaar. Deze maatregel wordt vandaag in de ministerraad besproken.

Dat hebben de NOS en RTL Nieuws gisteren gemeld. Met de verlaging wil het kabinet de door de economische crisis in het slop geraakte verkoop van huizen stimuleren. De Nederlandse Vereniging van Makelaars en de Vereniging Eigen Huis hebben verheugd gereageerd op het nieuws.

Het verlagen van de overdrachtsbelasting maakt deel uit van een al aangekondigde woonvisie die het kabinet deze zomer zou presenteren. Als er besloten wordt over de belastingverlaging, gaat deze waarschijnlijk met terugwerkende kracht in, met als begindatum aanstaande maandag.

De overdrachtsbelasting moet iedere keer betaald worden bij het kopen van een woning. Voor wie net een huis heeft gekocht, is het daarom minder aantrekkelijk om snel weer een ander huis te kopen. Zo draagt de overdrachtsbelasting bij aan de stagnatie op de woningmarkt, zeggen deskundigen.

De overdrachtsbelasting levert de staat nu jaarlijks zo’n 3,5 miljard euro op. Het verlies aan inkomsten voor de overheid door de maatregel wordt gedeeltelijk betaald uit een nieuwe belasting, de zogenoemde bankenheffing, die minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) wil introduceren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar. (NRC)