Ontmoedigde Clinton wil niet lang wachten op hervormingen Syrië

In Damascus beschilderden Syriërs gisteren hun gezichten ter nagedachtenis van degenen die bij de protesten in de afgelopen maanden het leven lieten. Foto AP / Muzaffar Salman

De tijd begint te dringen voor Syrië. Dat is wat Hillary Clinton vanochtend zei toen ze de internationale media ervan probeerde te overtuigen dat president Bashar Al-Assad nu toch echt vaart moet maken met hervormingen.

“Anders komt zijn regime tegenover een toenemend georganiseerde oppositie te staan”, zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken. Clinton verklaarde “ontmoedigd” te zijn door berichten over opnieuw toenemend geweld in Syrië in de afgelopen dagen.

Clinton bestempelde de beslissing van Assads regering om slechts één ontmoeting met de oppositie op de agenda te zetten als “niet afdoende”. De Syrische regering houdt op 10 juli een overleg met de oppositie om een tijdsplan te bepalen voor een nationale dialoog over politieke hervormingen.

Gisteren gingen in diverse steden weer demonstranten de straat op in een poging de protesten te verhevigen, ondanks hard optreden van de regeringstroepen: